НОВИНИ

Пътен експерт: Проблемите, довели до трагедията край Своге, са комплексни

Пътен експерт коментира пред БНТ, че проблемите, довели до трагедията край Своге, са комплексни и трябва да се търсят във всички посоки. Според инж. Ясен Ишев трябва да се изясни добре ли е направен проектът и дали са вложени качествени материали в пътната настилка. Кратките срокове за проектиране на пътища са предпоставка за некачествен продукт, смята експертът.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:51, 30.08.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Всички дейности по изграждането и ремонта на пътища и мостове са утвърдени с техническа спецификация още през 2014 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“. На 100 страници са описани всички изисквания за полаганата пътна настилка.

Ясен Ишев - експерт по пътища и мостове:Най-важните изисквания, първо, разбира се е спазването на утвърдената рецепта. Тези рецепти се преглеждат, изпитват, утвърждават се от Института по пътища и мостове и по тях вече може да се работи.

Някои видове рецепти е възможно да включват варовици. Необходимо е обаче те да отговарят на изискванията като качества и пропорции за съответния пътен проект.

Ясен Ишев - експерт по пътища и мостове: Много е важно в износващите пластове последните 4 сантиметра да бъде слаган инертен материал с висок коефициент на полируемост. Той е над 50, за да може по-дълго време настилката да има грапави качества и по-добър коефициент на сцепление.
;

Според Ясен Ишев проблемите, довели до трагедията край Своге, са комплексни и би трябвало да се търсят във всички посоки.

Ясен Ишев - експерт по пътища и мостове:Добре ли е направен проектът, изпълнен ли е съгласно изискванията, дали са вложени качествени материали, дали отводняването е взето предвид да не се получава течаща река по пътното платно, водата бързо трябва да излезе от него, дали е обезопасено самото трасе, но всичко това е въпрос на бъдещи експертизи.

Изпълнителите на пътни проекти подлежат на контрол и санкции, ако издадат некачествен продукт.

Ясен Ишев - експерт по пътища и мостове: Мисля, че сериозните фирми не биха допуснали такива дребни неща, тъй като пътят остава. Всичко това, което остава, би могло да се провери и никой не би залагал на дребни хитрости, за да спечели някакви дребни пари и да остави некачествена продукция, която в гаранционния срок би се проявила и възложителят с право би поискал да бъде възстановена настилката или некачествено свършената работа за сметка на строителя.
;

Безопасността на пътя трябва да бъде основна задача на институциите, коментира експертът.

Ясен Ишев - експерт по пътища и мостове: Не само превантивният контрол на КАТ, който виждаме за скорости. Вярно - скоростта е важна, но и точно тези участъци с концентрация на ПТП, както и обучението на водачите.

Според Ясен Ишев е необходимо да бъде вложен нов начин на мислене и нова философия при промените в Закона за движение по пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Своге излязоха на протест с настояване за незабавна ревизия на пътя
Жители на Своге излязоха на протест с настояване за незабавна ревизия на пътя
Очаква се нова демонстрация на крайнодесни в немския град Кемниц
Очаква се нова демонстрация на крайнодесни в немския град Кемниц