НОВИНИ

"Пътна полиция": Само през септември загиналите на пешеходни пътеки са 13 души

Само през последния месец септември случаите на загинали пешеходци в цялата страна са 13, което като брой е най-много на загинали пешеходци за цялата година. Това съобщи в студиото на "Денят започва" инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при ГДНП. По думите ѝ катастрофите на пешеходни пътеки привличат общественото внимание, защото ако някой смята, че е стъпил на място, което е предназначено за него, се окаже в болница или пък близките му се окажат пред фатален изход от дадена пътно-транспортна ситуация, е доста неприятно. Обезпокоителен е фактът, когато загиват хора на пешеходна пътека и това предизвиква голямо безпокойство в обществото, каза инспектор Ботева.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 28.10.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

"Когато имаме сблъсък между пешеходец и автомобил, неминуемо пешеходецът е жертвата, който е с по-тежките последици, които би могъл да понесе върху себе си. Тук е важна отговорността, когато сме на пътя - било то като пешеходци или в автомобил. Законът за движение по пътищата регламентира отговорностите на всички участници в движението по пътищата. В него е отделено особено внимание на това, че пешеходците са уязвими участници, но в същото време не ги освобождава от отговорност", каза инсп. Ботева.

Тя каза още, че през есенно-зимния сезон особено рисково и за шофьорите, и за пешеходците, е начинът, по който се обличаме - как да бъде забелязан навреме пешеходецът, както на автомобила да са му в изправност светлините, така на пешеходецът в тъмната част на денонощието е добре да са му видими части от тялото, които са облечени с тъмни дрехи. И ние препоръчваме години наред да се използват светлоотразителни елементи.

Вижте целия разговор в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС трябва да одобри търговското споразумение с Канада до събота
ЕС трябва да одобри търговското споразумение с Канада до събота
Легендарният Шарл Азнавур със звезда от холивудската Алея на славата
Легендарният Шарл Азнавур със звезда от холивудската Алея на славата