НОВИНИ

Разкриха виа Принципалис в Нове, Свищов - крайдунавският път на римската империя

Археолози разкриха част от Вия Принципалис или големия крайдунавски път - стратегически за римската империя. Участъкът е добре запазен и се намира в границите на римския военен лагер Нове, до Свищов.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Красимир Стоичков
20:33, 16.08.2016
Чете се за: 03:47 мин.
Новини от миналото

Точно тук реката е като клин в земите ни. Бреговете са най-ниски, Дунав е най-тесен и лесно проходим. И от векове е входна врата. И Рим неслучайно строи военен лагер именно тук.

Току-що е разчистен участък от улица, част от крайдунавския римски път, който има огромна роля в последващите победните събития, които поставят началото на три века мир и благоденствие по нашите земи.

Може дори да се каже, че пътят е началото. По-важен дори от лагера или всяко друго военно съоръжение. И строежът му е бил най-важната част от подготовката за всеки поход. В случая - историческият поход на Траян срещу Дакия.

Евгения Генчева - р-л на археологическите проучвания на Нове - Не може войската без път да се движи, защото тя се движи под определен строй. Освен това и обоза върви отзад и всичко това е една тежка с километри движеща се колона.

Това обяснява и по-важната специализация на легионерите. Те са били най-вече строители. И дори такова сложно съоръжение като този път, покрит с огромни плоски камъни е бил построен за месеци.

Евгения Генчева - Целият легион е разделен на кохорти, всяка кохорта получава своята част от някакъв строеж и го строи бързо и много организирано

Пътят е започнат от 8-ми августов легион, който първи е заселил Нове. Въпреки че археолозите нямаха потвърждение за точното им местоположение. До този момент. До военния щаб и под дома на центуриона най-накрая откриха техният пласт.

Проф. Петър Дичек - р-л на археологическа експедиция на Варшавски университет: Вижда се точно колче и фрагмент на стената всичко е изравнено, нивелирано.
М. Ч. - Добре, искате да кажете, че са били дървени в началото?
Проф. Петър Дичек - В началото беше направено всичко от дърво и земя. След това застъпва първи италийски легион, който разрушава дървените бараки и строи вече лагер с масивни постройки.

След това застъпва първи италийски легион, който разрушава дървените бараки и строи вече лагер с масивни постройки.

Проф. Петър Дичек Сега намерихме ... вижда се че е още мокро ...вижда се хубава че е от различни периоди много ранен печат То е съкращение на латински .... - кой направил - първи италийски легион. Има различни форми Значи те са си стролили сами и да няма черен маркет са слагали печат та никой да не продава и да е ясно, че е направено за пари от държава.

Нове изглежда е особено важно и стратегическото място за римската империя, защото изпраща най-елитните си военни части - италийците. Те остават до четвърти век, успешно защитават земите ни и осигуряват мир и спокойствие почти три века.


Повече подробности за археологическите проучвания в Нове можете да видите в "Денят започва"ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват Моцартовите празници в Правец
Започват Моцартовите празници в Правец
Отрязаха 100-годишно дърво в София без разрешение
Отрязаха 100-годишно дърво в София без разрешение