НОВИНИ

Пътят на Ангела Меркел към властта

Ангела Меркел е първата жена канцлер на Германия и вече 13-та година неизменно е начело на страната. Многократно оглавява класации на най-влиятелните жени в света. Важните моменти от пътя ѝ към властта - от Източна Германия до лидерството в Европа, припомня Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:07, 14.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

35-годишната Ангела Доротея Меркел, по баща Каснер е на сауна, когато берлинската стена пада. Научава от майка си, че източногерманците вече могат да пътуват.

Младата физичка от Академията на науките си спомня: "Беше четвъртък. Помислих си, че щом веднъж се е отворила, трудно ще се затвори.

Късно вечерта на 9 ноември 89-та , тя се оказва с множество хора в западен Берлин. Връща се и по-късно изоставя физиката, за да се захване с политика.

Дъщеря е на лутерански пастор, родена в Хамбург, но отгледана в бившата ГДР. В училище любимите й предмети са езиците - руски, немски и английски и математиката.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В детството ми имаше период, в който исках да правя всичко. Бях наистина лоша балерина и гимнастичка. Бях на 10-12 години. С годините се помирих с това какво мога и какво не мога.

Развежда се с първия си съпруг Улрих, но запазва фамилията му. Става депутат през 1990 г. от Християндемократическия съюз на Хелмут Кол, година по-късно получава първия си министерски пост. Канцлерът на обединението я открива за политиката. Неговата "медхен" или момиче обаче го детронира през 1999 г. Анджи, както я наричат привържениците, редовно се кандидатира от един и същи избирателен район в Мекленбург - Предна Померания. Интересът ѝ към футбола е пословичен. Старателно крие личния си живот.

Професорът по квантова химия Йоахим Зауер е нейн втори съпруг. Двамата нямат деца. Едно нейно изречение вероятно я характеризира най-добре.

"Вир шафен дас", в превод "Ще се справим". С това уверение Меркел отвори вратите на бленуваната Германия за над един милион, избягали от война, глад и репресии. През юли Ангела Меркел ще навърши 64 г. и въпреки трудната ѝ победа, засега изглежда няма съперник на върха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прощаване Рекс Тилърсън предупреди за тревожни действия на Русия
На прощаване Рекс Тилърсън предупреди за тревожни действия на Русия
Яворов и Лора оживяват в поетичен спектакъл
Яворов и Лора оживяват в поетичен спектакъл