НОВИНИ

Публично обсъждане в КЕВР на новата цена на природния газ

Новата цена на природния газ за третото тримесечие, предвиждаща минимално поевтиняване с под процент, бе обсъдена в КЕВР. Председателят на регулатора обеща, поевтиняването да се отрази в цените на парното. Граждански организации поискаха намаление с 20% на синьото гориво заради по-ниските цени на петрола. Николай Минков с още подробности.

Николай Минков
от Николай Минков
12:13, 25.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

"Булгаргаз" предлага цената на синьото гориво да поевтинее с 0.6 на сто през третото тримесечие заради сключения договор за доставка на по-евтин американски втечнен газ до края на тази година. И обясни защо.

Иван Иванов, "Булгаргаз": Първоначално предложената цена от 0.22%, която беше обявена 1 месец преди внасянето на заявлението, е по-ниска от сега предложената, благодарение на алтернативните доставки, които имаме по сключен договор с външен доставчик. Освен основният наш доставчик "Газпромекспорт".

Граждански организации поискаха по-голамо намаление, което би довело до понижаване на цената на парното и топлата вода.

Огнян Винаров, Движение „Граждански контрол": 30% намаление на петрола и петролните продукти, на база на който е договора с "Газекспорт" Русия. Следователно, вие следва сега да намалите цената на природния газ с 20 %. С под 1 процент на намаление на цената на природния газ е просто несериозно и подигравка с гражданите и бизнеса в България.

Гражданите заплашиха, че ще поискат оставката на шефа на регулатора, ако не промени цената.

Шефът на КЕВР обясни, че методиката за определяне на цените е заложена в договора между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".

Иван Иванов, председател на КЕВР: Цената се определя по формула, която отчита 9-месечните изменения на цените на петролните деривати - мазут и газьол, промяната в курса на долара и разбира се промяната в калоричността.

Шефът на регулатора каза още, че ако има ново поевтиняване на газа, то ще се отрази и върху цените на парното.

Иван Иванов, председател на КЕВР: КЕВР има право на всеки тримесечни периоди, тогава, когато поначало се актуализира цената на природния газ, да се произнесе с промяна в цената на топлинната енергия, особено. Ако това се случи преди отоплителния сезон, комисията без колебание ще отчете намаляването на цената на природиня газ.

Окончателното решение за новата цена на газа ще бъде взето на 28 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оценяват щетите след бурята в Пловдив
Оценяват щетите след бурята в Пловдив
​До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят партийните субсидии
​До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят партийните субсидии