НОВИНИ

Публикуваха аудиозапис на разговора между президента Радев и патриарх Кирил

Какво е казал българският президент на руския патриарх? Началникът на отдел "Връзки с обществеността" на Светия Синод отец Николай Георгиев публикува днес аудиофайлове от личния си телефон от срещата на патриарх Кирил с българския държавен глава. Отец Николай обясни, че го прави чак сега заради нестихващия интерес към темата. В записа президентът Румен Радев казва, че България не омаловажава руския принос в Освободителната война, но в състава на Руската армия е имало войници и от други народи и ние сме длъжни да почитаме и тяхната памет.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:50, 29.03.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

След като руският патриарх Кирил казва на президента, че България е била освободена от Русия, а не от Полша, не от Литва, нито от други страни, президентът Радев отговаря, че притесненията относно споменаването на други народи нямат голямо основание.

"Ние държим на нашата история,"- казва президентът - "и там ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска или Финландско-турска".
Румен Радев, президент на България: Но уважаваме историята, знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало войни от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва.
"Русия е военната сила, която ни освободи, но е имало в състава на руската армия други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях," - продължава президентът - "и тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград с мерки за справяне с мръсния въздух
Благоевград с мерки за справяне с мръсния въздух
ДРУГИТЕ новини: Капризите на Тянгун
ДРУГИТЕ новини: Капризите на Тянгун