Европарламентът е готов да гласува резолюция за поредно отлагане на Брекзит, ако Лондон поиска. Това заяви председателят на институцията - Давид Сасоли. А днес в британските медии, по настояване на депутати, беше публикуван планът на правителството в случай, че Великобритания напусне ЕС без сделка. Името на документа е Yellowhammer и според него Лондон ще се изправи пред улични размирици, скок на цените на горивата и храните и недостиг на лекарства. Какви са реакците след появата на документа разказва кореспондентът на БНР в Лондон - Веселин Паунов.

Британският премиер Борис Джонсън даде първото си интервю, откакто разпусна парламента в ранните часове на вторник. Страстите се нагорещиха вчера след като съдът в Единбург постанови, че премиерът е подвел кралицата с мотивите за разпускане на парламента и това прави решението му незаконно. Някои призоваха премиера незабавно да подаде оставка. Днес обаче на въпрос лъгал ли е кралицата, Борис Джонсън отговори:

Борис Джонсън, министър-председатле на Великобритания: Абсолютно не! Висшият съд ни подкрепи, но Върховният съд ще трябва да реши. Трябва да продължим и да работим по всички въпроси на национално ниво.

Междувременно съд в Белфаст днес се произнесе в полза на премиера, отхвърляйки твърденията, че разпускането на парламента застрашава северноирландското мирно споразумение. По другата чувствителна тема - операцията Yellowhammer - чиито документи бяха публикувани, въпреки съпротивата на правителството и които прогнозират мрачна картина със социални безредици, транспортен хаос, недостиг и поскъпване на електричеството, храните и лекарствата.

Отговарящият министър за подготовката при Брекзит без сделка Майкъл Гоув отбеляза:

Майкъл Гоув: Yellowhammer е документ за възможно най-лошия сценарии. Той е изработен, за да може правителството да планира и направи необходимите стъпки, за да ограничи последствията от заложеното в него. И през изминалите седмици кабинетът предприе мерки, които - в случай на варианта "без сделка", гарантират възможно най-сигурно и гладко напускане.

Самият Борис Джонсън също се опита да омаловажи крайно мрачната картина, като използва повода да заяви категорично, че страната ще излезе на 31 октомври със или без сделка. Той е сигурен, че ще постигне сделка с ЕС на 17 октомври в Брюксел, Великобритания трябва да е подготвена за Брекзит без сделка и тя е готова, по думите на премиера.

Сасоли: Европарламентът готов за нова отсрочка по Брекзит

Сасоли: Европарламентът готов за нова отсрочка по Брекзит

Европейският парламент е готов да даде отсрочка на Лондон за напускането на ЕС, ако Обединеното кралство представи основателни причини. Това каза днес...