НОВИНИ

Пучдемон: Не съм в Белгия за политическо убежище

Върховният съд на Испания започва да разглежда обвиненията за бунт и противодържавна дейност срещу уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон. Той и 13-те членове на отстранения му кабинет са призовани да се явят за показания в четвъртък сутринта. Новината дойде часове след вчерашната пресконференция на Пучдемон в Брюксел. Той заяви, че не е в Белгия за политическо убежище, че правителството му е законно, и че ще приеме резултатите от регионалните избори през декември.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:57, 01.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

При доказване на вина обвиненията в бунт и размирици носят до 30 години затвор. Ако призованите не се отзоват, испанската прокуратура трябва да поиска арест, за да застанат пред правосъдието. В случай, че в този момент Пучдемон и няколко от уволнените му министри още са в Белгия, Мадрид трябва да издаде заповед за арестуването им.

Уволненият каталунски премиер заяви, че ще се върне в Испания само при гаранции за справедлив съдебен процес. Пучдемон приема предсрочните избори в Каталуния през декември, насрочени от Мадрид, след като пое контрола над областта, но подчерта, че борбата за независимост ще продължи.

Карлес Пучдемон, уволнен премиер на Каталуния: Те не искат правосъдие, а отмъщение. Ние не искаме да избягаме от отговорностите си във връзка със закона. Искаме да имаме юридически гаранции в европейски контекст. Защото сме европейски граждани. Реших да дойда не в Белгия, а в Брюксел. Това е важна разлика. Защото за нас Брюксел е столицата на Европа. Настоявам, че това е европейски въпрос.

Пучдемон иска да ангажира Европейския съюз. Но днес ЕК повтори, че позицията ѝ остава непроменена - каталунският въпрос е вътрешен за Испания. Белгийското правителство в кратка декларация заяви, че не е канило Пучдемон и той ще бъде третиран като всеки европейски гражданин. Вицепремиерът Крис Петерс коментира - когато обявяваш независимост, по- добре да стоиш с народа си.

Часове след пресконференцията уволненият каталунски премиер се разходи в Брюксел и се натъкна на наша сънародничка и една румънка, които пожелаха да се снимат с него.

Карлес Пучдемон - уволнен премиер на Каталуния: Благодаря ви много, откъде сте.
Жена: България.
Карлес Пучдемон - уволнен премиер на Каталуния: А, добре, жена ми е от Румъния.

В Брюксел най-търсеният политик в Европа е отседнал в тризвезден хотел с нощувка за 70 евро, но пък на крачка от станция на метрото. Журналисти напразно чакаха да го видят да излезе за вечеря. Не засякоха и видима полицейска охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Чуков: Нападателят от Ню Йорк е бил шофьор на Юбър
Проф. Чуков: Нападателят от Ню Йорк е бил шофьор на Юбър
Започва засилен контрол на пътя в рамките на акция Зима
Започва засилен контрол на пътя в рамките на акция "Зима"