Пучдемон: Ситуацията ще е по-тежка, ако Мадрид отнеме автономията на Каталуния

Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни власти "ще лиши каталунския народ от институциите му" и ще доведе до "още по-тежка ситуация", заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон, цитиран от Франс прес.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:24 мин.
По света
Пучдемон: Ситуацията ще е по-тежка, ако Мадрид отнеме автономията на Каталуния

Вместо да уреди това, което правителството на държавата нарича тежка извънредна ситуация, то ще предизвика още по-тежка извънредна ситуация, отнемайки политическата автономия на Каталуния, предупреждава Пучдемон в писмо от днес до испанския Сенат. В посланието той изразява мнение, че налагането на пряк правителствен контрол върху Каталуния е нарушение на испанската конституция.


Каталунският премиер Карлес Пучдемон ще излезе с официално изявление към 14:30 ч. бълг. време, ден преди испанският Сенат да гласува за замразяване на автономията в Каталуния. Извънредното изявление ще бъде направено на фона на силен натиск над Пучдемон, включително в собствената му консервативна индепендистка партия, да свика предсрочни избори. В. "Вангуардия" съобщи, че се обсъжда свикване на предсрочни регионални избори на 20 декември.

Топ 24
Най-четени