НОВИНИ

Пулмолог: Маската помага срещу мръсния въздух само ако е сертифицирана

Все повече хора използват маски срещу мръсния въздух. Маските обаче могат да ни предпазят, само ако са сертифицирани. Това каза в "Сутрешния блок" на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 04.12.2019
5791
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР: Маската е индивидуално решение за някои елементи от замърсяването на въздуха, най-вече за т.нар. фини прахови частици. И те са решение само когато маската е сертифицирана. Защото маски има разнообразни, но само някои предпазват от възможността да влязат тези най-малки частици. И именно защото те са малки, всяка пролука, която има между маската и лицето, може да служи като място, от където да влязат тези частици.
Тези маски имат пластина отгоре, която позволява много плътно да се прилепи към носа и имат два броя лентички, които дърпат отдолу и отгоре.

На маските пише винаги сертификацията за какъв тип прах са, добави експертът. Когато пише "FFP3", това е европейският стандарт за защита от фини прахови частици. Такива маски обикновено се използват в строителството и в други дейности, където се генерира много прах, но когато имаме прах и в околната среда, могат да се ползват.

Докато транспортът е целогодишен проблем, битовото замърсяване е зимно време. За съжаление, една печка генерира между 13 и 15 пъти повече от един автомобил. Така че всъщност през зимата, когато в София се включат около 50 000 печки допълнително, това значи към 900 000 автомобила все едно са влезли допълнително. Удвояваме трафика. Това е причината през зимния период нивото на замърсяване да е толкова високо.

Докторът отбеляза, че зимно време и замърсяването, и инфекциите се увеличават и припомни, че по-високото ниво на замърсяване увеличава вероятността да бъдем атакувани от инфекции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската прокуратура претърсва офиси на Фолксваген
Германската прокуратура претърсва офиси на "Фолксваген"
Жители на Благоевград се оплакват от увеличаване на бездомните кучета в града
Жители на Благоевград се оплакват от увеличаване на бездомните кучета в града