COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пушачи решиха да дарят парите за една кутия цигари за благотвротиелна кауза

Специална кампания в Световния ден без цигарен дим. Пушачи решиха да дарят парите за една кутия цигари за благотворителна кауза. Кампанията е американска и се провежда от 40 години насам, но в България тя става факт за първи път. В нея се включиха и работещите в Националната онкологична болница. Инициатор е Сдружение „България без дим“.

от Альоша Шаламанов
23:25, 16.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Животът

Повечето медици от Националната онкологична болница пушат, въпреки че всеки ден помагат на пациенти, пострадали от вредния навик.

проф. Георги Калайджиев, началник отделение по „Гръдна хирургия и онкология“ - УСБАЛО: Честотата на онкологични заболявания сред пушачи е по-голяма от тази при непушачи. Имам пушачески стаж с намерение да откажа този вреден навик.

За това вместо кутия цигари проф. Калайдиев дари парите за благотвоерителната кауза на болницата.

д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО: Ние не очакваме да съберем някаква колосална сума пари. Не това е смисълът на инициативата. Инициативата е, вместо парите да отидат за нещо, което ще увреди здравето, да отидат за нещо, което ще го подобри.
Голяма част от моите приятели - бивши пушачи, са си осъществили мечти, като пътувания, или покупка на нещо голямо. С пари спестени от 1 година непушене.

С парите, дарени от лекарите, ще се закупят материали за арттерапия в новия център за подкрепа на пациенти, който се очаква да бъде открит след близо месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Най-предпочитаните места за посрещане на студентския празник в Благоевградско
Най-предпочитаните места за посрещане на студентския празник в Благоевградско