НОВИНИ

Пуснаха на свобода два черни лешояда

Два черни лешояда бяха пуснати на свобода в Източна Стара планина. Те са изчезнали от дивата природа на Балканите през 60-те и 70-те години на миналия век. Двете птици са дарение от два европейски зоопарка.

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 26.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Екип на зоопарка в чешкия град Острава предаде символично двата черни лешояда на спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора. Птиците са отгледани в зоопаркове в Острава и Рига в изпълнение на международния план за опазване на лешоядите на Балканския полуостров. Едната птица е кръстена на известния български алпинист и биолог - Боян Петров, който беше отдаден на опазване на природата. От спасителния център лешоядчетата бяха откарани и настанени в изкуствено гнездо в Източна Стара планина. Там ще бъдат наблюдавани, без да виждат хора, за да привикнат към местообитанието и дивата природа, а след като са готови сами ще напуснат платформата за адаптация.

Елена Стоева, ръководител на проекта "Светло бъдеще за черния лешояд": В момента се извършва маркирането на птиците със сателитен предавател, поставят се специализирани цветни пръстени и се избелват част от перата, което позволява наблюдението и следенето на птиците от разстояние.

Международният план има за цел постепенно да възстанови популацията на лешоядите в тази част на Европа. Предстои в края на август в България да пристигне още едно черно лешоядче. Птиците са санитарите в дивата природа. Унищожавайки труповете на селскостопански и диви животни, често в отдалечени и трудно достъпни райони, предотвратяват разпространението на болести, както и спестяват милиони на фермерите и държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров заяви, че бил блъснат от Валентин Касабов, той отрича
Волен Сидеров заяви, че бил блъснат от Валентин Касабов, той отрича
Започва вземането на втори проби от стадата в зоната около огнищата на чума
Започва вземането на втори проби от стадата в зоната около огнищата на чума