НОВИНИ

Пуснаха на свобода три мечета

Три млади мечета бяха пуснати на свобода в Национален парк "Централен Балкан" при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“

пуснаха свобода три мечета
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 07.05.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Гърция, след като бяха спасени край язовир Доспат, за да бъдат приучени да оцеляват в дивата природа.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането им в естествената им среда. Мястото, на което мечетата бяха освободени, беше определено от експертите от двете страни, като то отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация на мечетата. То попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“, растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и е отдалечено от населени места.

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с GPS устройство за проследяване, които ще дадат възможност да се следи поведението им и тяхната реадаптация.

;

Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас, а на европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички усилия, все още няма гаранция за успех на мисията, тъй като процесът на реадаптацията е труден и специфичен, съобщиха от "Четири лапи".

Трите мечета бяха намерени в края на април миналата година до шосе в близост до язовир Доспат. Тяхната майка не беше открита, като предположенията са, че или е била прогонена от човешкото присъствие, или е била преследвана от бракониери.

Според последни проучвания у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-Родопския планински масиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата иска задържане под стража за Миню Стайков
Прокуратурата иска задържане под стража за Миню Стайков
Папа Франциск пристигна в Скопие
Папа Франциск пристигна в Скопие