НОВИНИ

Пуснаха списъка с цесиите и прихващанията в КТБ

Синдиците на КТБ публикуваха списъка с извършените цесии и прихващания след 20 юни 2014 година, т.е. след датата на неплатежоспособността на банката. Държавни компании, частни фирми и известни личности са извършили цесии и прихващания за стотици милиони левове. Според юристи, обаче, синдиците ще могат да атакуват в съда само извършените прихващания. Тъй като именно те стопяват активите на КТБ и банката има отношение към тях, докато цесията е сделка между трети лица - вложител и кредитор, при която КТБ не е страна. Очакванията са делата да бъдат изключително спорни.

Александър Марков
от Александър Марков
16:11, 06.01.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Пълния списък вижте ТУК!

Сред фирмите, извършили цесии и прихващания след 20 юни 2014 г., определена от съда за официална дата на несъстоятелност на КТБ, са БТК - със 129 милиона лева, НУРТС - с 51 милиона, Българският енергиен холдинг, ТЕЦ Марица Изток, БДЖ Товарни превози, Булгаргаз.

Цесии и прихващания са извършили и близките до Цветан Василев фирми - Бромак - 41 млн. лв, Дунарит с 19 млн. лв. и 30 млн. евро, Авионамс и още 11 компании.

Фирмите на Гриша Ганчев "Елит Петрол", "Литекс моторс" и "Нафтекс петрол" също са заявили прихващания за десетки милони левове.

От физическите лица впечатление правят имената на Александър Сталийски с цесия и прихващане за 20 млн. лв. и 3,3 млн. евро., на Милен Велчев - за близо 90 000 лева, на съпругата и дъщерята на Иван Костов - за около 260 000 лева., на бившия прокурор Роман Василев с три цесии за 540 хиляди лева.


;

Нито една цесия, според адвокат Иван Тодоров, не може да бъде атакувана в съда, тъй като е отношение между трети лица - вложител продава част от депозита си над гарантирания минимум на някого - физическо лице или фирма, при което КТБ няма отношение. Не така, обаче, стои въпросът с прихващанията.

Иван Тодоров, адвокат: "И когато ги придобият на половин цена, те стават едновременно и длъжници на банката, но едновременно с това са и кредитори на банката, защото имат вземане към банката, което им е продадено. И когато едновременно имаш и вземане, и задължение - ти го прихващаш. И казваш - ето, аз ти дължа 1 милион лева, но аз имам от теб да взимам 1 милиона лева - нищо не ти дължа повече".

Само че законовите промени, с които депутатите решиха, че прихващанията след датата на несъстоятелността на КТБ, са нищожни, не важат със задна дата. Тоест - към юни 2014 г.

Иван Тодоров, адвокат: "Моето мнение е, че след като законът няма обратна сила, тогава се прилага общият ред. Трябва да се види дали тези, които са извършвали цесията, са знаели, че банката е в неплатежоспособност. А този въпрос е много спорен".

Потърпевши, според Тодоров, накрая ще бъдат вложителите с депозити над гарантираните 190 000 лева, които искат да заведат дело срещу КТБ, но не могат.

Иван Тодоров, адвокат: "Най-големите потърпевши ще бъдат вложителите, защото те имат 1-годишен срок да си предявят своите вземания. Обаче, докато се водят делата за установяване действителността на прихващанията, този 1-годишен срок от решението за обявяване на несъстоятелност ще е изтекъл вече. - Който е април 2016 г.? - Да. И всъщност те не могат, те не могат да си предявят искове за своите вземания. Това е много съществено".

Така излиза, че вложителите разполагат само с още 3 месеца, за да си предявят исковете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваденето на кръста от езерото Дружба, заснето с дрон
Ваденето на кръста от езерото Дружба, заснето с дрон
Йордановден в Нюрнберг
Йордановден в Нюрнберг