Путин даде традиционната си пресконференция

Владимир Путин нарече правилно решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските военни от Сирия и изрази съгласие с него, че групировката "Ислямска държава" е победена. Руският президент коментира темата на традиционната си годишна пресконференция. Той обяви, че не знае дали скоро ще има среща с президента Тръмп, но желае отношенията със Съединените щати да се нормализират.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
преди 1 година (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

За 3 часа и 43 минути журналисти зададоха на президента 61 въпроса по много теми. Новината на деня - изтеглянето на американските войски от Сирия, Путин определи като правилно решение, но предупреди, че остава опасността "Ислямска държава" и подобни групировки да се предислоцират в региона, както и от завръщането на бойци в родните им страни. По повод обявеното изтегляне на американските сили, Путин каза - "не знам какво е това" и даде пример с Афганистан, където имат военни от 17 години, а почти всяка година обявяват, че се изтеглят.

Владимир Путин, президент на Русия: Нужно ли е в Сирия присъствие на американски войски - мисля, че не, не е нужно. Нека не забравяме, че присъствието им там е нелегитимно, не е потвърдено с решение на Съвета за сигурност на ООН. Изпращането на военни става само с решение на Съвета за сигурност или по молба на законното правителство на Сирия. Нашите войски са там по покана на сирийското правителство.

Путин увери, че Русия не пречи на украински кораби, включително военни, да преминават през Керченския проток, а съдбата на задържаните украински моряци ще се решава според резултатите от разследването.

Путин обяви за събития на 2018-та избирането си за президент на Русия и Световното по футбол в родината му. На въпрос дали планира да се ожени, Путин отговори - като порядъчен човек, рано или късно съм длъжен да го направя.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени