НОВИНИ

Путин и Ердоган поставиха началото на строежа на АЕЦ "Аккую"

Владимир Путин и Реджеп Ердоган поставиха началото на строежа на първата в Турция атомноелектрическа централа "Аккую". Руският президент избра Анкара за първата си визита след преизбирането му за държавен глава и заяви, че планира да присъства и на церемонията по влизането в експлоатация на съоръжението, насрочена за 2023 година.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:15, 03.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Руският президент Владимир Путин беше посрещнат в Анкара с военни почести. След топлото "Добре дошъл", Путин и турският му колега Реджеп Ердоган участваха в церемония, която символично даде началото на строежа на АЕЦ "Аккую". Това стана чрез видеоконферентна връзка от Ак сарай, защото централата се намира в провинция Мерсин.

И двамата президенти подчертаха значението на проекта, чието изграждане се финансира от Русия и ще струва около 20 млрд. долара и преди дни получи лиценз за стратегически проект.

Владимир Путин, президент на Русия: Пускането на атомната електрическа централа ще осигури на турските потребители евтина и чиста електроенергия. Според експертните оценки съоръжението ще произвежда 10% от общото количество електроенергия, произвеждано в Турция.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Днес с моя скъп приятел Путин поставихме основите на един изключително значим проект - АЕЦ "Аккую". Преди повече от 10 години си поставихме за цел Турция да се превърне в една от най-силните икономики в света и го постигаме. Енергетиката е важна част от този път, по който сме поели, а АЕЦ "Аккую" ще ни позволи да бъдем енергийно още по-независими.

Освен енергийните проекти, Путин и Ердоган обсъждат икономическите връзки, доставката на руските противоракетни системи Ес-400 - прецедентна оръжейна сделка между страна членка на НАТО и Русия. Утре двамата ще разговарят и с президента на Иран - Хасан Рохани. Като тримата "ще си сверят часовниците за Сирия" и ще разгледат докъде е стигнало изпълнението на февруарската резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда прекратяване на огъня в Сирия и подобряване на хуманитарната ситуация в страната. Забележителното задълбочаване на отношенията по оста Москва-Анкара, които са в двата противоположни лагера за конфликта в Сирия, се случва на фона на задълбочаващата се международна изолация на двете страни и обтягането на отношенията с ЕС. При Русия - заради случая "Скрипал", а при Турция - заради военната операция срещу кюрдските сили в Сирия и потъпкването на човешките права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невидимото в киното
Невидимото в киното
ДРУГИТЕ новини: Най-мъдрият град
ДРУГИТЕ новини: Най-мъдрият град