НОВИНИ

​Путин и Лукашенко отново обсъждат спорните въпроси между Русия и Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко започнаха в Москва поредния кръг от преговори по спорни въпроси между двете държави, обсъждани и на предишната им среща в Кремъл от 25 декември, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 29.12.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света
​путин лукашенко отново обсъждат спорните въпроси русия беларус

"Сред основните теми за Минск тогава бяха въпросът с ценообразуването за руския природен газ и проблемът с намаляващите доходи на Беларус вследствие на данъчната маневра, осъществявана в Русия", напомня агенцията.

По-рано този месец руският в. "Независимая газета" писа за сериозно изостряне на отношенията между Русия и Беларус във връзка с обявените от Москва промени във формирането на цените на петрола и газа за съседната съюзна държава - митническата такса се заменя с данък върху добива на полезни изкопаеми. Това ще доведе до рязко поскъпване на горивата, които Москва продава на Минск - своя най-близък съюзник, прогнозира изданието.

ТАСС отбелязва и безпокойството на Русия по повод "периодичните нарушения на митническия режим между двете страни, по-специално нелегалния внос в Русия на санкционни и акцизни стоки". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков на днешните преговори между Путин и Лукашенко, протичащи в момента под формата на работна закуска, се дискутира финансовият проблем и изпълнението на руско-беларуския договор за Съюзна държава от 1999 г.

Руският първи вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов обясни по-рано, че Минск не спазва изцяло условията на съюзния договор, предвиждащ формирането на единна данъчна, митническа, парично-кредитна, акцизна и икономическа политика. Като пример той посочи, че двете страни все още не използват обща валута.
Някои "нови икономически нюанси се появяват след Нова година", обясни Песков нуждата от предновогодишна среща между двамата лидери. По думите му Минск смята например, че "е необходима компенсация във връзка с данъчната маневра, а руската страна не е напълно съгласна" с това. Песков допълни, че при това положение най-важното е да се намерят решения, "които да устройват и Минск, и Москва".

Днес се очаква да бъдат определени и въпросите, които ще решава министерската работна група, за чието създаване Путин и Лукашенко се договориха на 25 декември. Песков увери днес за пореден път, че не става дума Русия и Беларус да бъдат обединени в обща държава, а за "насрещно движение". Темите за загубите на Минск от руската данъчна маневра и за по-нататъшна интеграция в рамките на обединението Съюзна държава вървят успоредно и не са обвързани помежду си, заяви той.

Говорителят на Кремъл уточни, че след днешните преговори между Путин и Лукашенко не се предвижда пресконференция. Той обаче обеща "при нужда" да информира медиите за резултатите от срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рекорден брой задържани при акция срещу престъпността в Истанбул
​Рекорден брой задържани при акция срещу престъпността в Истанбул
Бойко Борисов се срещна с турнирния директор на Sofia Open Горан Джокович
Бойко Борисов се срещна с турнирния директор на Sofia Open Горан Джокович