НОВИНИ

Путин координира с Ердоган мира в Сирия

Дългосрочните намерения на Турция в Североизточна Сирия и отражението им върху плановете за следвоенно управление на страната. Това са основните теми на срещата в Сочи на руския и на турския президент - Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Германия предложи зоната за сигурност на северната граница на Сирия да бъде контролирана от международни сили.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:45, 22.10.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Русия е загрижена от нарушаването на териториалната цялост на Сирия с турската военна операция срещу местните кюрди. Преди да пристигне в Сочи Реджеп Ердоган заплаши, че "Извор на мира" ще започне отново тази вечер, ако и последните близо 1300 кюрди не се изтеглят до тогава от дълбоката 30 км. ивица от сирийската страна на южната турска граница. В 22 часа изтича 5-дневното прекратяване на огъня, договорено с американския президент Доналд Тръмп.

Владимир Путин, президент на Русия: Искам да изразя надежда, че нивото на руско-турските отношения, което беше достигнато в последно време, ще изиграе роля за решаване на всички сложни въпроси, които възникнаха в региона към днешна дата.

Междувременно, при инспекция на армейски части в провинция Идлиб, сирийският президент се изказа остро за северния си съсед.

Башар Асад, президент на Сирия: Ердоган, заедно с "Ислямска държава" ни крадеше фабриките, житото и петрола. Сега краде и земята ни.

Ердоган не отрича, че ще трябва да приеме руско и сирийско присъствие до границата, където смята да настани сирийски бежанци от Турция.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Срещата ни днес без съмнение ще ни позволи да гарантираме мира в Сирия. Операция "Извор на мира" ще доведе до нови реалности.

Междувременно германският министър на отбраната Аннегрет Крамп-Каренбауер излезе с инициатива за международен контрол на бъдещата зона за сигурност - с участието и на Русия, и на Турция, а защо не и на Германия. Но инициативата на лидерката на Христяндемократическия съюз (ХДС), смятана за бъдещ канцлер, се посреща хладно от повечето страни членки на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският парламент ще гласува нов законопроект за Брекзит
Британският парламент ще гласува нов законопроект за Брекзит
КПКОНПИ запорира имущество за 134 млн. лв на Миню Стайков и други 9 души
КПКОНПИ запорира имущество за 134 млн. лв на Миню Стайков и други 9 души