НОВИНИ

Путин: Наредих „симетричен отговор“ на теста на ракетата от САЩ

Русия ще отвърне симетрично на изпитанието от САЩ на наземно базирана крилата ракета със среден обсег. Това разпореди президентът Владимир Путин. Сред конкретните заплахи за Москва той посочи американската противоракетна установка в Румъния и намеренията такава да бъде разположена и в Полша.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
14:25, 23.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Режисирана кампания. Така Владимир Путин нарече излизането на Вашингтон от Договора за ракетите със среден обсег с мотив, че Москва го била нарушила първа. Руският президент отбеляза, че ракетното изпитание в Калифорния миналата неделя е осъществено с пускова установка МК-41. И това доказва, че разполагането на такива в Източна Европа под претекст, че могат да изстрелват само ракети-прехващачи, е заплаха за Русия.

Владимир Путин, президент на Русия: Какво ще се разполага в Румъния и Полша - системи за противоракетна отбрана или ракетно-ударни комплекси с достатъчно голям обсег?

Путин остава отворен към предотвратяване на нова надпревара във въоръжаването. Но припомни, че заради денонсирането от САЩ преди 16 години на друг договор - за противоракетните системи, Русия е била принудена да разработи нови оръжия.

Междувременно властите в Норвегия обявиха, че при неуспешното ракетно изпитание в руската Архангелска област преди две седмици са станали две експлозии. И че всъщност втората, която е била във въздуха, е причинила покачването на радиационния фон в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим при катастрофа и как да помогнем на пострадалите?
Какво да правим при катастрофа и как да помогнем на пострадалите?
Фандъкова: За 10 години изградихме над 200 километра ВиК мрежа
Фандъкова: За 10 години изградихме над 200 километра ВиК мрежа