Руският президент Владимир Путин посети Узбекистан, за да почете паметта на Ислам Каримов. В Самарканд, където починалия президент беше погребан, Путин се срещна с вдовицата му Татяна и дъщеря му Гулнара. Руският лидер разговаря и с евентуален наследник на Каримов - премиера Шавкат Мирзийоев, който заяви, че Узбекистан желае да поддържа стратегически отношения с Москва. От Кремъл описаха визитата на Путин като частна.

© БТА

Узбекистанският премиер Шавкат Мирзийоев, смятан от мнозина за евентуалния приемник на починалия дългогодишен президент Ислам Каримов, заяви пред руския президент Владимир Путин, че страната му желае да поддържа и развива стратегическите отношения с Москва, предаде Ройтерс. "Вашата визита днес ни говори много и ние сме изключително благодарни", каза Мирзийоев на среща с Путин в Самарканд.

"Нашите външнополитически отношения с Руската федерация са отношения на стратегическо партньорство и ние желаем да продължим да развиваме тази структура, която вие сте градили в продължение на много години с Ислам Абдуганиевич (Каримов)", допълни узбекистанският премиер.