Путин с поздрав към екипажа на МКС за международния ден на космонавтиката

Днес е международният ден на авиацията и космонавтиката. Руският президент Владимир Путин ще поздрави в директна видеоконферентна връзка екипажа на Международната космическа станция.

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:47 мин.
Животът
Путин с поздрав към екипажа на МКС за международния ден на космонавтиката

Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 година от руския космонавт Юрий Гагарин. Тогава, в 9:07 часа московско време, той излита прави с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра, Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

И това е само първата стъпка на човечеството към един необятен нов свят на открития и пътешествия. 1965-та година вижда първото излизане на човек в открития Космос. Само четири години по-късно Нийл Армстронг става първият представител на вида хомо сапиенс, стъпил на Луната. Първообразът на днешната Международна космическа станция - орбиталното съоръжение Салют-1 бива изстреляно през 1971-ва, а 11 месеца след това на път тръгва и първият космически апарат, който напуска пределите на Слънчевата система. Следващата стъпка? Вероятно Марс.

Преди два дни пък се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 година, в 20:34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят двама души, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Топ 24
Най-четени