НОВИНИ

Путин се раздели със сивия си кардинал Владислав Сурков

Владимир Путин се раздели със сивия си кардинал. Руският президент е освободил един от най- приближените си съветници, съпътствали по-голямата част от политическата му кариера - Владислав Сурков.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:15, 20.02.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Сивият кардинал на Кремъл, тайният стратег на Путин - така определят Владислав Сурков. Човекът, извървял пътя от директор на рекламния отдел на компания на олигарха Михаил Ходорковски, до един от най-приближените на Владимир Путин.

Съобщението за освобождаването му на сайта на Кремъл е лаконично. В него не се посочва Сурков да е назначен на друга длъжност.



Предполага се, че причина за отстраняването му е промяната на политиката на Русия в Украйна. Сурков отговаря за отношенията Москва-Киев от 2013 година.

Смята се, че е свързан с плановете за анексирането на Крим и последвалия конфликт. Преди седмици обаче връзките Москва-Киев бяха поверени на друг приближен на Путин - Дмитрий Козак. Сурков е известен с красноречието си.

Владимир Сурков /2006 г./: Демокрацията се настани у нас. Но дали е прислужница, или домакиня все още е под въпрос.



Захваща се с политика още по времето на Борис Елцин. С Владимир Путин работи от 2003-а година. Контролира парламентарните партии в Думата и пропутинските младежки формации. Смята се, че държи в ръцете си и опозицията. През 2011-2012 година Сурков публично защити масовите антиправителствени протести. Той е сред авторите на концепцията за суверенната демокрация в Русия.

Владимир Сурков: Приемливо е да определим суверенната демокрация като такава обществено-политическа система, при която властта - нейните органи и действия, се избират, формират и управляват изключително и само от руската нация - в цялото ѝ многообразие и единство. А целта е постигане на материално благополучие, свобода и справедливост за всички граждани, социални групи и народи на руската нация.

Почитател на американската култура, със забрана за влизане в САЩ заради анексирането на Крим през 2014 година. Обича рап и рок, пише книги и текстове за песни. Според анализатори, това не е краят на политическата кариера на Сурков.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола пропадна в дупка след ремонт в центъра на Русе
Кола пропадна в дупка след ремонт в центъра на Русе
15 души са задържани при спецакцията на полицията и жандармерията в Благоевград
15 души са задържани при спецакцията на полицията и жандармерията в Благоевград