НОВИНИ

Русия се отказва от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Русия прекрати участието си в договора със САЩ за забрана на ракетите с малък и среден обсег с наземно базиране. Президентът Путин обяви, че страната ще разработи нови оръжейни системи, включително хиперзвукова ракета със среден радиус на действие. Така Москва отговори на вчерашното решение на Вашингтон да започне шестмесечна процедура по излизане от споразумението от 1987 г. с мотив, че руската страна го нарушава. Спорът предизвиква опасения от нова оръжейна надпревара в Европа. Американският президент Доналд Тръмп се обяви за преговори по нов договор с участието на други страни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:03, 02.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Ще отговорим огледално, обяви днес руският президент Владимир Путин. Нашите американски партньори излизат от договора, излизаме и ние, те започват научно-изследователски програми, ние също, посочи руският държавен глава.

Владимир Путин, президент на Русия: Съгласен съм с предложението на министерството на отбраната за начало на работа по наземен вариант на крилатата ракета "Калибър" и по създаване на нова хиперзвукова ракета със среден радиус с наземно базиране.

Русия няма да позволи да бъде въвлечена в скъпоструваща оръжейна надпревара, допълни руският лидер. Той увери, че страната му няма да разполага нови оръжейни системи в Европа и света докато в съответните райони няма американски аналози.

Вратата за преговори остава отворена, каза Владимир Путин, но допълни:

Владимир Путин, президент на Русия: В същото време моля министерствата на отбраната и външните работи да не инициират никакви преговори по тези проблеми. Нека почакаме нашите партньори да съзреят за равноправен и съдържателен диалог с нас.

Спорът възникна около новата руска ракета "Новатор". Според Вашингтон тя нарушава договора от 1987 г. Москва отрича и на свой ред обвини американската страна в нарушение на клаузите с прехващачите от противоракетния щит.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Това е пряко нарушение на Договора. Такива инсталации вече са разположени в Румъния, подготвя се разполагането им в Полша и Япония.

НАТО подкрепи напълно американската позиция, че руската ракета "Новатор" нарушава договора.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Разбира се, Съединените щати са страна по договора, но всички съюзници в НАТО, особено европейските, са пряко засегнати от разполагането на нови руски ракети в Европа. Те могат да поразяват градове в почти целия континент и затова европейските съюзници са толкова разтревожени.

Тревога предизвиква и възможността в Европа да бъдат разположени американски ракети от ново поколение.Китай призова САЩ да решат различията си с Русия чрез диалог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходци пресичат натоварен булевард във Варна с риск за живота си
Пешеходци пресичат натоварен булевард във Варна с риск за живота си
Многохилядни демонстрации планират във Венецуела
Многохилядни демонстрации планират във Венецуела