НОВИНИ

Броят на жертвите на атентата в Санкт Петербург достигна 10

Взрив във вагон на метрото в Санкт Петербург, който носи всички белези на терористичен акт. По предварителни данни жертвите са 10, говори се и за общо 50 пострадали. За инцидента е информиран президентът Путин, който се оказа в града за участие в медиен форум. Той не промени програмата си, която продължи по план извън Санкт Петербург. След експлозията засилени мерки за сигурност бяха въведени в метрото на Москва.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 03.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Взривът в Санкт Петербург е станал в един от вагоните на влак между станциите Сенен площад и Технологичен институт. Оцелели в поразения вагон разказват за силен шум при потегляне, експлозията е избила люк на пода, замирисало на изгоряло и превозното средство се изпълнило с дим. Затворени бяха всички станции на подземната железница, появиха се съобщения за открито второ, несработило взривно устройство. Метрополитенът отрече съобщения за две експлозии. В първите мигове след взрива хората около епицентъра си помагали един на друг и се готвели за най-лошото, спасителните екипи пристигнали след 5-7 минути и започнали евакуация.

Десетки аварийни екипа работят на станция Технологичен институт. Най-тежко пострадалите бяха транспортирани с хеликоптери. Мобилните оператори в града разширяват капацитета на мрежата за да не се допусне срив на връзките. Президентът Путин потвърди за жертви и ранени при инцидента и изрази съчувствие към близките на пострадалите. Той увери, че специалните случаи работят за установяване на причините.

Владимир Путин - президент на Русия: "Разследването ще установи причините, но ние винаги разглеждаме всички версии - и битови, и криминални, на първо място от терористичен характер. В скоро време разследването ще даде всички отговори за случилото се".
;

Щетите на място говорят за самоделно взривно устройство. Има данни, че извършителят не е атентатор самоубиец. Очевидец съобщава, че млад мъж е оставил чанта в поразения вагон, отворил междинната врата и преминал в съседния. Сред водещите версии са екстремизъм или националистическа връзка, съобщава руски медии. Метрото на Санкт Петербург е 19-тото по натовареност в света, ежедневно превозва два милиона пътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само един е бил взривът в метрото в Санкт Петербург
Само един е бил взривът в метрото в Санкт Петербург
Жителите на село Илия търсят дарители за довършване на черквата „Свети Илия“
Жителите на село Илия търсят дарители за довършване на черквата „Свети Илия“