НОВИНИ

Радев получи уверение за запазване статута на българите в Тараклийски район

Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега Игор Додон, че териториално-административната реформа, предприета от Молдова, няма да засегне статута и целостта на населения с етнически българи район на Тараклия, съобщи пресцентърът на президентството.

радев получи уверение запазване статута българите тараклийски район
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 24.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Темата за правата на българското малцинство в Молдова беше поставена от българския президент по време на срещата му с Игор Додон, която се състоя в Ню Йорк в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

По време на разговора бяха откроени близките приятелски отношения и активния политически диалог между двете държави.

Двамата президенти откроиха положителния принос върху двустранното сътрудничество на голямата историческа българска диаспора в Молдова, която е напълно интегрирана. По думите на президента Радев, запазването на настоящия статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за тях, за съхраняване на националната, културна и езиковата им идентичност.

Президентът получи и уверение, че молдовската страна ще направи всичко възможно Тараклийският университет „Григорий Цамблак“ да се трансформира във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Преди предвиденото за 2020 г. посещение на Румен Радев в Молдова наша делегация ще посети учебното заведение, за да бъдат уточнени подробностите около трансфорамцията. Президентът Румен Радев постави темата и за подобряване на условията за обучение в Тараклийския университет, за разширяване на специалностите и формите на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на АМ Тракия заради оборудване на тол рамка
Ограничават движението на АМ "Тракия" заради оборудване на тол рамка
Как се подменя състезател преди ринга - говори треньорът на Борис Станчов
Как се подменя състезател преди ринга - говори треньорът на Борис Станчов