НОВИНИ

Работна група ще предложи до 30 юни варианти за оборудването на АЕЦ Белене​

Работна група ще предложи до 30 юни на парламента варианти за оборудването на АЕЦ Белене. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
22:55, 12.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На площадката в "Белене" вече е доставено почти цялото платено от българската държава оборудване, включително и двата реактора. Чакат се още само два парогенератора. Миналата седмица са били доставени материалите, свързани с преконсервацията. Според министър Петкова оборудването се съхранява според изискванията на производителя. Работна група в министерството вече прави анализи и разработва различни варианти за реализация на оборудването, които ще предложат на парламента до 30 юни. Според Петкова има всички предпоставки проектът "АЕЦ Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип без държавни гаранции.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Аз мисля, че е дошло време наистина всички ние като нация, като народ, да мобилизираме сили, експертен потенциал, така че да намерим най-доброто решение за България. Виждате, разполагаме с оборудване, платили сме над 3 милиарда лева за този проект. Трябва да се намери най-добрият вариант, така че парите на българските данъкоплатци да се използват по най-добрия начин.

Във връзка със сделката с ЧЕЗ министър Петкова отбеляза, че около нея е била създадена изкуствена истерия и припомни, че електроразпределителните дружества са приватизирани преди 15 години със специална стратегия на тогавашните правителство и парламент.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: И изведнъж някой се опита да прехвърли върху настоящето, върху нашето правителство и върху политическа партия ГЕРБ някаква вина за някакви, така, приватизации в миналото. През далечната 2003-та година, само да припомня, ПП ГЕРБ дори не е съществувала.

Министър Петкова допълни, че сега юристи на три български министерства изготвят анализи за възможностите държавата да участва в сделката с ЧЕЗ, за да се защити по най-добрия начин националният интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с призив за ратифициране на Истанбулската конвенция ​
ЕК с призив за ратифициране на Истанбулската конвенция ​
Пътна полиция започна масови проверки за използването на предпазни колани
"Пътна полиция" започна масови проверки за използването на предпазни колани