НОВИНИ

​Работници протестираха заради неизплатени заплати

Работници излязоха на протест срещу некоректни работодатели, които не плащат заплати. Протестиращите искат по-високи санкции за това, както и забрана фирми, които дължат заплати, да могат да бъдат прехвърляни. На протеста пред Народното събрание се събраха десетки хора от голяма хранителна верига и софийска телекомуникационна компания.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
12:02, 05.09.2017 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

В рубриката "Твоите права" досега ви разказахме за над 500 работници, ощетени от некоректни работодатели. Ето това са само част от героите, застанали пред нашата камера.

Става въпрос за фирми, чиито управители и собственици не са платили заплатите на служителите си. Някои от тях си търсят парите вече години наред. Какво е да работиш без пари?

Докога ще се ползват вратички в законодателството, чрез които работниците няма откъде и откого да получат заплатите си, фирмите са разорени, а работодателите не носят отговорност?

Ето накратко историите на хората, общото между тях е, че всички те си търсят неплатените заплати... някои чакат от години.

Атанас Станков - бивш технически ръководител: Останахме без неизплатени трудови възнаграждения, заплати.
Асен Карамител: Изритаха ни като кучета.
Нели Сало: Оказа се, че абсолютно нищо не ни изплатиха.

Стотици заплати не са изплатени. Хората са се обърнали към всички институции - НОИ, приходната агенция, Инспекцията по труда, националния омбудсман. Констатирани нарушения и предписания има, но полезен ход как хората да получат парите си - няма.

200 души напускат по принуда софийска телекомуникационна компания. И оттогава си търсят парите. Фирмата формално работи и до днес и не е фалирала.

Сходен казус - Нели Сало има да получава над 10 хиляди лева от чартърна авиокомпания за луксозни полети. Сменя се ръководството, собственикът изчезва, управителят е отписан. Офисът е опразнен, по тъмно, скришом, научава Нели.

Нели Сало: На вратата, където ни беше офисът, там или не отваря никой или имаше жена ,която изобщо не знаеше за такава фирма

Фирмата дори не е в процедура по несъстоятелност. Няма служители, няма и дейност. Няма и отговорни за липсата на заплати.

Теодора Дичева - дир. на дир. "Правно осигуряване" в ГИТ: Инспекцията не може да помогне на жената в този случай да ѝ се платят трудовите възнаграждения. По-важното е не колко дружества процедират по този начин като отписват управителите си и спират дейността си, а колко работници има при тях
Атанас Станков - бивш технически ръководител: Отникъде нищо, просто глас в пустиня.

Атанас Станков и още 300 души от Чепеларе от две години и половина си търсят парите. Работили в строителна фирма. Здравата част от нея обаче се продава, пасивите остават за сметка на служителите.

Петър Чакъров: Край, ето имам само един изпълнителен лист и...не знам към кого да се обърна за това нещо
Атанас Станков - бивш технически ръководител: Много от нас имаме съдебни решения, тъй като си търсихме правата по съдебен ред разчитахме на справедливостта в България.

И без значение дали управителят е изчезнал или не, нито дали фирмата е фалирала или не - хората няма откъде да получат парите си.

;

Хората, които са потърпевши от своите некоректни работодатели, настояват за по-големи санкции, както и за затягане на контрола срещу бизнеса, който злоупотребява. Вече има внесени редица законодателни промени, които предстои да бъдат гледани на второ четене в парламента. В "Денят започва" промените коментира и социалният министър Бисер Петков. Законодателните промени се очаква да бъдат приети в края на септември или началото на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете се самозастреля с ловна пушка в Стрелча
Дете се самозастреля с ловна пушка в Стрелча
50 души вече разбраха колко данъци дължат по телефона
50 души вече разбраха колко данъци дължат по телефона