НОВИНИ

Работодатели искат нов тип трудов договор

Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото възнаграждение да са посочени отделно, поискаха работодателските организации. Според тях по този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците.

Николай Минков
от Николай Минков
18:09, 22.01.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Според сегашния Кодекс на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът - 40%.

Васил Велев, председател на АИКБ: Не ни подозирайте в пъклени планове. В рамките на общия разход на труд нищо няма да се промени и в рамките на нетния доход нищо няма да се промени. Всъщност това разпределение е напълно условно. Най-накрая и осигурителната вноска и самото възнаграждение го плаща клиентът, купувайки нашите стоки и услуги. Разпределението е напълно условно.
;

За да не пострада чистото възнаграждение на работника, бизнесът е склонен да завиши заплатите.

От КТ „Подкрепа“ се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели.

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Това е изключително опасна тенденция. Това е първа стъпка към следващото им искане, а именно - изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Те би трябвало да са видели какви протести имаше там. Добре е да ги очакват и в България.
;

Работодателите поискаха и смяна на сегашните трудови договори с нов тип:

Васил Велев, председател на АИКБ: Ние предлагаме нов вид трудови договори, които да са по-ясни за хората. В трудовия договор да има записано общия разход за труд, всички осигуровки и нетната сума, която работникът получава. Тези две числа да ги има в трудовия договор и тези две числа да ги има в статистиката.

От синдикатите не възразяват.

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Не виждам проблем в техните искания. Нека хората знаят колко плащат за осигуровки и колко плаща работодателят от това, което те са изработили.
;

Социалният министър заяви, че предложението за нови трудови договори и за промяна в процента осигурителна тежест трябва да се обсъди в рамките на социалния диалог.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Факт е, че по-високата вноска се плаща от работодателите. Отново една от темите, по която ние водим със социалните партньори този разговор, защото той касае интересите и на двете страни и съответно с техните представители трябва да го обсъдим, за да имаме решение за промяна.

Бизнесът поиска още първите 3 дни от болничните вече да не се плащат от работодателите. Синдикатите не са съгласни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо с условна присъда, плаща 19 млн.
Роналдо с условна присъда, плаща 19 млн.
Българско гражданство е отнето на руски милиардер
Българско гражданство е отнето на руски милиардер