НОВИНИ

Работодателите намират все по-трудно служители

Според международно изследване все повече работодатели имат проблем при назначаването на нови служители. Над 45% от кандидатите нямат нужните квалификация и умения, а една десета очакват по-висока заплата. Най-търсени са хората с тясна специалност - електротехници, зидари, дърводелци и водопроводчици. Повече за това какви са причините за тази ситуация и как тя да бъде разрешена вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска оператор Стоян Димов
19:46, 19.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Работодателите не само са съгласни с резултатите от проучването, но и смятат, че то потвърждава стара тенденция, която се задълбочава.

Томчо Томов, Българска стопанска камара: Много отдавна поставихме въпроса за това, че липсват квалифицирани работници, специалисти със средно професионално образование в 190 професии, специалности.

Затруднения с кадрите изпитват 62% от работодателите. В много случай обаче проблемът е още по-сериозен.

Томчо Томов: Например в пловдивският регион проблем с намирането на кадри имат около 90% от работодателите.

В една трета от случаите въобще липсват служители, при една трета те не притежават нужната квалификация, 13% нямат необходимите умения, а 11 на сто искат по-висока заплата.

Най-търсени са квалифицираните работници, машинните инженери, шофьорите, хората работещи в сферата на храненето, лекарите и мениджърите.

Една от мерките за спиране на изтичането на кадри е увеличение на заплатите.

Томчо Томов: Наблюдаваме и тенденция, как да кажа по-меко - кражба на кадри - head hunting, взимане на кадри от едно предприятие към друго с увеличаване на възнаграждението. Например в райони от вътрешността на страната, не само в София възнагражденията на добри стругари вече достигат и надминават 2000 лева.

Работодателите осигуряват обучение - по този начин се е решил проблема в сферата на информационните технологии, където в момента няма такъв глад за кадри. Друг стимул за привличане на по-добрите служители са и социалните пакети.

Томчо Томов: Крайно време е хората да разберат, че завършването на едно висше образование, това е просто встъпление, само начало към ученето през целия живот.

Според работодателите, големият проблем за недостига на качествени кадри е недобрата образователна система. Тя трябва да се насочи към бизнеса и да бъде по-гъвкава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Русе дариха над 300 кг дрехи на бездомни хора
Лекари от Русе дариха над 300 кг дрехи на бездомни хора
Училищa без физкултурен салон
Училищa без физкултурен салон