НОВИНИ

Работодателите не очакват инфлация след влизането на България в еврозоната

Българският бизнес не очаква повишение на цените, когато страната ни се присъедини към еврозоната. От Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че делът на сивата икономика за миналата година е бил около 25%.

Николай Минков
от Николай Минков
19:47, 13.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според работодателите влизането на България в еврозоната няма да се отрази на инфлационните процеси.

Васил Велев - председател на АИКБ: "Ние не чакаме инфлация. Ние ще призовем нашите членове, ще предложим и на другите работодателски организации да направят същото, за едно етично поведение за избягване на спекулации по този тема".
проф. д-р Стефан Петров - р-л на изследването "Икономика на светло": "След около 1 година, когато ще влезем в ИЕРЕМ 2 и след това, след 2 или повече години, когато влезем в самата еврозона, този процес и този път, който трябва да извървим, ще доведе до изсветляване на нашата икономика".

В момента обаче, сивият сектор у нас е близо 25 на сто от икономиката.

Според работодателите, сивия сектор се дължи на липсата на работна ръка, недостатъчното реформиране на здравеопазването, вътрешния ред и сигурността, правосъдието и защитата на конкуренцията и не на последно място, заради административното повишение на минималната работна заплата.

Васил Велев - председател на АИКБ: "Най-разпространените практики - плащане на част от възнаграждението или цялото възнаграждение извънсчетоводно, в плик. По този начин не се плащат осигуровки, не се плащат данъци върху доходите на физическите лица. Продажби без фактура, без касов бон на стоки и услуги, с което всъщност не се плаща ДДС и корпоративен данък."

Все пак заради финансовата и икономическа стаблност все повече компании излизат на светло.

Ако сегашния темп на изсветляване на българската икономика се запази, ние ще достигнем нивата на ЕС, които са в момента, едва през 2023 година. Дори тогава 13% от БВП все ще бъде в сивата икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора прие Доналд Тръмп на чай в замъка Уиндзор (СНИМКИ)
Кралица Елизабет Втора прие Доналд Тръмп на чай в замъка Уиндзор (СНИМКИ)
Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени
Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени