НОВИНИ

Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър Бисер Петков отново защити закона с аргумент, че текстовете въвеждат равни възможности за труд и интеграция на хората с увреждания. Законопроектът предвижда индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, две помощи, базирани на прага за бедност, национална система и задължителни квоти за работодателите, които да наемат хора със специални потребности. Държавата залага 150 млн. лева допълнително в бюджета за тези мерки.

Александър Марков
от Александър Марков
15:35, 16.10.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България: Да се въвеждат солени глоби, равносилни на данък "хора с увреждания" за работодатели, които не изпълнят квотите, е абсолютно решение в грешна посока. В случая става дума за задължение и санкции, а не за стимули и подкрепа на самите хора с увреждания. За едно предприятие с 51 заети - 7 от тях трябва да бъдат хора с трудоустроени и с увреждания. Очевидно това не е политика, която може да бъде подкрепена.

Ася Гонева, КНСБ: Каквито и сега олелии и ужасии да се разправят, че това не било добре решено, че другото няма да работи, че заетостта нямало да се случи, че квотите били много страшни, глобите - ще видим какво ще ни покаже практиката. Аз вярвам, че крачката е в правилната посока.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Обсъждането на законопроекта продължава в следващите фази. Целта е той да бъде приет в рамките на тази година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър
БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър
Актьорът Васил Михайлов беше отличен за принос към Министерството на отбраната
Актьорът Васил Михайлов беше отличен за принос към Министерството на отбраната