НОВИНИ

​Работодателите отлагат планираните протести срещу високите цени на тока

Работодателите отлагат планираните за 28 февруари протести срещу спекулативно високите цени на тока от свободния пазар и оттеглят искането си за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана след среща с премиера Бойко Борисов, в която бяха договорени реформи в енергетиката. Те предвиждат от 1 юли всички електроцентрали да продават тока си през борсата, разваляне на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове, а ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" да компенсират загубите си с ток от свободния пазар, а не от тока за домакинствата.

Николай Минков
от Николай Минков
18:24, 06.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Първата и най-важна мярка за реформи в енергетиката е всички електроцентрали да продават тока си през борсата. В момента те са само държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток-2" и ВЕЦ-овете на НЕК. Идеята е всички толпофикационни дружества и фотоволтаични централи, които досега продаваха тока си на държавната НЕК на преференциални много по-високи цени, спрямо борсовите, да излязат на свободния пазар, като те ще бъдат компенсирани чрез таксата "задължение към обществото".

Друго решение предвижда разваляне на дългосрочните договори с двете американски централи. Това може да стане само ако ЕК се произнесе, че има нерегламентирана държавна помощ, за да може и те да продават тока си през борсата. Тук ангажимента на правителството е да ускори процедурата, която повече от две години се бави в Брюксел.

Трета мярка предвижда ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" да компенсират загубите чрез ток от свободния пазар, а не както бе досега от битовия.

И последната реформа, която буквално от следващата седмица може да заработи, е държавните ВЕЦ-ове да предлагат тока си на две тарифи - "дневна" и "нощна" на борсата, а не в 24-часови пакети, както бе досега, за да може бизнесът да се възползва от по-ниски цени.

Делян Добрев - председател на парламентарната комисия по енергетиката: Тези, които предлагат енергията, са трима, след промените ще станат 300. Ще има едни допълнителни продавачи, допълнителни количества. Всички топлофикации, когенерации, ВЕИ-производители над 5 мегават на този етап пилотно ще бъдат извадени на свободния пазар с договори за разлика.
Кирил Домусчиев - председател на КРИБ: Получихме подкрепа в това да направим пазара на електроенергия в България възможно най-прозрачен. Ще имаме една борса с едно по-голямо предлагане от повече фирми. Българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени. Ще тръгнат съответните законодателни инициативи и съответните мерки в самото министерство на енергетиката, така че да се надяваме че протести няма да има.
Цветан Симеонов - председател на БСК: Удовлетворени сме от диалога. Няма да се наложи и ние да искаме оставката на министъра на енергетиката.
Румен Радев - АИКБ: Обсъждали сме доста и в това число конкретни възможности за санкциониране на нелоялни търговски практики. Приемете го като обръщение към практикуващите подобни нездравословни корпоративни практики.

Според представители на американските централи ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 и в момента няма пречка произвежданото от тях електричество да се продава на борсата при сегашните им дългосрочни договори с държавата. Те предупредиха обаче, че ако някой иска да ги прекрати, трябва да компенсира инвеститорите, които стоят зад двете централи.

Според КЕВР, които ще могат след приемане на промените в Закона за енергетика ще могат да разследват и да санкционират нарушения на свободния пазар, мерките са част от либерализацията, която се забави заради оставката на предишното правителство на Бойко Борисов.

Българската фондова борса само преди дни купи за .5.2 млн. лева Българската независима енергийна борса от БЕХ. Според тях по-голямото предлагане ще обезсмисли спекулата с цените на тока от страна на търговците.

Иван Цанков - изп. директор на "ЕЙ И ЕС България": Не виждаме никакъв проблем същата наша енергия, защото тя електроенергията е една, да се продава на свободния пазар и без да се налагат някакви изменения в договора, просто защото ние я продаваме изцяло на НЕК, така че би могла спокойно да излезе на свободния пазар от името на НЕК, а не от наше име.
Иван Иванов - председател на КЕВР: С близо 1 година се забавиха дейностите по по-нататъшна либерализация и мисля, че сега се поставя цел да се компенсира това и да се догонят сроковете, които първоначално бяха заложени преди няколко години. По големите количества ел. енергия, които ще излязат на свободния пазар правят наистина по-ликвидна борсата.
Иван Такев - изпълнителен директор на БФБ: Увеличаването на предлагането определено е добро както за самата борса, така и за всички потребители, и за всички заинтересовани лица, ако е съществувал, пак казвам някакъв дисбаланс от страна на свръхтърсене и недостатъчно предлагане, както е било до момента, излизането на всички по-големи производители, наистина би трябвало да го елиминира.

Амбицията на управляващите е законовите промени да станат факт през март, а да влязат в сила, от новия регулаторен период - 1ви юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Рюте се срещна с премиера Бойко Борисов
Марк Рюте се срещна с премиера Бойко Борисов
Варненска фирма развива „зелен“ морски бизнес
Варненска фирма развива „зелен“ морски бизнес