НОВИНИ

Работодателите отново искат отмяна на праговете за минимален осигурителен доход

Национално представителните работодателски организации /НПРО/ заявиха обща позиция за незабавна отмяна на праговете за минимален осигурителен доход, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата.

bnt avatar logo
от БТА
14:27, 05.08.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
работодателите отново искат отмяна праговете минимален осигурителен доход

Неправителствените организации са изпратили официалната си позиция до министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и до министъра на финансите Владислав Горанов.

Според бизнеса в годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 година, административно определяните прагове за минимален осигурителен доход /МОД/ се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

НПРО многократно са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация, се припомня в становището. Тези аргументи са представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд, допълват от бизнеса.

Според позицията подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

НПРО настояват компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност, законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд, тъй като предоставените правомощия са достатъчни като функционалност и възможност за контрол, въздействие и превенция.

Работодателите заявяват обща позиция за незабавна отмяна на чл. 6, ал. 2, т. 3 на КСО регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности и отказ от преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Борисов са обсъдили енергийни въпроси по телефона
Путин и Борисов са обсъдили енергийни въпроси по телефона
Гранични полицаи от Смолян върнаха на гръцките власти 28 иракчани
Гранични полицаи от Смолян върнаха на гръцките власти 28 иракчани