НОВИНИ

Работодателите се оплакаха на омбудсмана от американските ТЕЦ-ове

Работодателски организации твърдят, че домакинствата плащат с близо 486 хиляди лева на година по-скъп ток заради задължението - държавата да изкупува електроенергия от американските централи в Маришкия басейн. На среща с омбудсмана те поискаха договорите с двата ТЕЦ-а да бъдат развалени. Мая Манолова отговори, че според нея, ценовите претенции на производителите на ток могат да бъдат ограничени със законови промени.

Николай Минков
от Николай Минков
19:30, 02.04.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Работодателите поискаха разваляне на договорите с двете централи, принуждаващи държавата да изкупува произвеждания от тях ток на цени между 106 и 168 лв. мегават час при средна цена на борсата от 70 лв.

Работодателските организации изчислиха колко плаща всяко българско семейство на година заради дългосрочните договори на американските централи.

Васил Велев - председател на АИКБ: "От всяко българско домакинство, за едногодишен период, тези централи изземват доход в размер на 161 лв. Това е грабеж - точната дума".

Според омбудсмана, няма яснота на какъв етап е процедурата на ЕК срещу България, за нерегламенитрана държавна помощ и водят ли се преговори с ръководствата на двете централи за предоговаряне на условията за изкупуване на ток. Мая Манолова заяви, че ще потърси отговорите от министерствата на икономиката, на финансите и от КЕВР.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: "И разполага ли някоя от тези институции с правен анализ, финансов анализ , икономически анализ икономически разчети какви са възможните сценарии и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани".

Работодателските организации заплашиха с протести, ако в скоро време не бъде решен въпроса с дългосрочните договори на американските централи.

Васил Велев - председател на АИКБ: Вдигаме степента на готовност за протести отново, кодът от жълт на оранжев, като най-вероятно протести ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна.

3 млрд. лв. неустойка заплашва България, ако все пак развали договорите с двата ТЕЦ-а.

Мая Манолова - омбудсман: "Аз не съм съгласна предвидените неустойки в милиарди левове да бъдат платени от българските граждани. Факт е, също така , че ако ЕК признае наличието на нерегеламентирана държавна помощ ще има санкции, ще има ангажимент на държавата да възстановява нерегламентираната държавна помощ, плюс глоби".

Мая Манолова съобщи, че от ръководствата на двете американски централи вече са поискали среща с нея, за да изложат и своята позиция по проблема.

От „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" заявиха, че с подобни преднамерени опити на работодателите за дискредитиране на най големия международен инвеститор в България се влошава инвестиционния климат и се поставя под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски квартал на протест заради липса на инфраструктура
Варненски квартал на протест заради липса на инфраструктура
В Още от деня: България 14 години в НАТО -  Ангел Найденов и ген. Съби Събев
В "Още от деня": България 14 години в НАТО - Ангел Найденов и ген. Съби Събев