НОВИНИ

Радан Кънев: Партиите могат да преживеят с много малко пари

Партиите могат да преживеят с много малко пари, ако бъдат променени правилата за медийна политическа реклама и се постави таван или се въведе регресивна скала на партийните субсидии. Това каза в предаването на БНТ "Още от деня" заместник-председателят на "Демократична България" Радан Кънев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 14.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Радан Кънев, зам.-председател на "Демократична България": Свръхвисоките нива на субсидиите са несъстоятелни, след като в една предизборна кампания не могат да се похарчат повече от 2 милиона лева.

Той посочи, че паралелите със САЩ и въвеждане на нулева субсидия са несъстоятелни и че навсякъде в Европа има държавно субсидиране на политическите партии.

Радан Кънев, зам.-председател на "Демократична България": Субсидиите са пари, които данъкоплатецът дава, за да се гарантира с тях независимостта на партиите и те да могат да постигнат определени цели.
;

Кънев, който беше избран за член на Европейския парламент на изборите на 26 май каза, че в момента в Брюксел се "води и пазарлък, и сблъсък на визии за Европа", в който водещи са не партийните, а националните интереси.

По повод разпределението на евродепутатите за работа в парламентарните комисии, което тече в момента, той коментира и евентуалното спиране на мониторинга върху реформите в съдебната система и борбата с корупцията, който Европейската комисия води в България.

Радан Кънев, евродепутат и зам.-председател на "Демократична България": Има силна тенденция сред управляващите - ГЕРБ, патриоти и ДПС да използват позициите си в Европейския парламент и в евроструктурите да се покриват срамотиите на България в съдебната система, а следователно и в корупцията.

Той посочи, че доверието, което той е получил от българските избиратели не е за отпадане на мониторинга, а "да има по-строг контрол" и преки възможности за въздействие през европейската прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опит за кражба на гориво е довел до замърсяване на езеро Вая
Опит за кражба на гориво е довел до замърсяване на езеро Вая
Кирки забити в колата на кандидат за ректор на Техническия университет във Варна
Кирки забити в колата на кандидат за ректор на Техническия университет във Варна