НОВИНИ

Румен Радев: Българската икономика трябва да се преструктурира

Президентът Румен Радев смята, че българската икономика трябва да се преструктурира, за да може да отговори на новите предизвикателства във вътрешен и международен план. Той участва в бизнес форум, организиран от националните работодателски организации. Според държавния глава дистанцията между България и страните от Централна и Източна Европа се увеличава и въпреки твърденията за икономически растеж, хората не могат да го усетят. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че за по-доброто благосъстояние на българите икономиката трябва да произвежда повече, а националното богатство да се разпределя справедливо.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:53, 14.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Според президента Румен Радев икономиката ни става все по-голям заложник на демографската криза. Не достига работна ръка и бизнесът се опитва да привлече работници отвън. Държавният глава призова обаче, преди да направят това ,работодателите да отговорят на въпроса правят ли достатъчно, за да задържат българската работна ръка в страната.

Президентът посочи, че от бизнеса се очаква да не генерира сива икономика и да не корумпира администрацията, а да развива човешкия си капитал чрез обучение и инвестиции в изследователска дейност.

А какво очаква бизнеса от държавата?

Румен Радев - президент на Република България: Държавата трябва да осигури еднакъв достъп до обществени поръчки, и то за целия бизнес, а не на определен кръг от фирми. Трябва да осигури и финансова дисциплина. Това означава да се проследи ефективността на всеки един лев от публичния ресурс - от разписването на бюджета до реденето на павета на "Граф Игнатиев".

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в момента брутният вътрешен продукт на страната ни е 2.5 пъти по - висок от времето на социализма. Но в новите условия са нужни допълнителни мерки за по-силна икономика.

Томислав Дончев- вицепремиер: Днес голямата тема е как българската икономика да мине в следващото еволюционно стъпало. Как да избягаме от този профил на икономиката, че основното ни конкурентно предимство са ниските разходи. От тук нататък това не може да бъде конкурентно предимство, то няма да ни помага, а ще пречи. Нещо повече - то ще се самовзриви.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че миналата година за да увеличи инвестициите държавата е вложила в насърчителни мерки 7 млн. лв. Тенденцията е инвеститорите да се насочват към Северна България - Враца, Видин, Плевен.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че се надява през следващите месеци българският лев да се включи във валутно обменния механизъм на еврото, което ще е предпоставка за по-добър инвестиционен климат.

От бизнеса отчетоха, че икономическата свобода за фирмите се влошава. Председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов определи като основни пречки пред бизнеса бавната и тромава чиновническа система и скъпите процедури.

Закривайки форума президентът Румен Радев обеща, че ще продължи да бъда бариера за лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов с изказване пред  Седмия глобален бакински форум в Азербайджан
Борисов с изказване пред Седмия глобален бакински форум в Азербайджан
Трето гласуване за Брекзит в британския парламент предстои тази вечер
Трето гласуване за Брекзит в британския парламент предстои тази вечер