НОВИНИ

Радев: Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства

Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на националните и колективни интереси става все по-сложна и отговорна задача, която изисква дълбока трансформация на цялостната система за отбрана, генериране и поддържане на адекватни способности и високо подготвени специалисти, командири и лидери. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при откриването на тържественото събрание във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски – 19 ноември.

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 19.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Държавният глава изрази надежда, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход. Модернизацията е единен процес на обща трансформация, подчерта Радев и изрази убеждението си, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии.

Като основен проблем пред Сухопътни войски държавният глава очерта дефицитът, неокомплектоваността с личен състав. „Тук трябва да бъде акцентът на усилията и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия“, каза Румен Радев и изрази увереност, че Сухопътните войски ще продължат все така отговорно да изпълняват задачите си, свързани с националната сигурност.

Президентът посочи, че историята на Сухопътни войски е летопис на слава, героизъм, всеотдайност и безрезервна отдаденост на Родината.

„Българските сухопътни войски са неразделна част от нашия народ, защото в цялата си история с героизъм и храброст са защитавали и служили вярно на своя народ. Доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България“, подчерта в словото си на церемонията държавният глава.

По думите на президента именно хората са най-силното и ефективно оръжие на Сухопътни войски, защото не са допуснали да бъде пленено българско бойно знаме дори в най-тежките и неравностойни битки.

„Вие сте тези, които не отказвате нито една задача, поставена от държавното ръководство и в условията на ограничени ресурси, при липсата на съвременно оборудване и въоръжение продължавате да усъвършенствате своите способности и с чест и достойнство да изпълнявате вашите отговорни мисии“, каза още Румен Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за Гешев: Не избираме булка, а главен прокурор
Борисов за Гешев: Не избираме булка, а главен прокурор
Служителка от фирма за бързи кредити на съд за теглене на пари от чужда карта
Служителка от фирма за бързи кредити на съд за теглене на пари от чужда карта