НОВИНИ

Радев: ​Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните изказвания на управляващите във връзка с неподписания указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
13:54, 18.09.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
радев ​не става въпрос война институциите спазване закона

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърдения, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни. Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване, коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

;

Президентът Радев коментира актуалните теми днес в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета". Днешната среща е вече първата стъпка, каза той, попитан дали има шанс да се излезе от политическото говорене в рамките на инициативата и да се стигне до конкретни ангажименти, финансиране и проекти.

Радев посочи, че вече има практически инициативи като мрежа на търговско-промишлените палати, инициативата за общ инвестиционен фонд, като бизнес форума и участието на ЕК в лицето на председателя ѝ, секретаря на САЩ по енергетиката, министъра на външните работи на Германия. Вече се търсят практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитие, обобщи президентът Румен Радев.

;

Президентът отново коментира, че преди да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, има съгласувателна процедура, която трябва да бъде изпълнена. Радев каза също, че той винаги е открит и готов за конструктивни решения.

Румен Радев, президент на Република България: Изобщо не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай. Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляният полицай е в стабилно състояние
Простреляният полицай е в стабилно състояние
ЮАР легализира марихуаната
ЮАР легализира марихуаната