НОВИНИ

Радев: Патриарх Кирил дойде като духовен водач, избра да си тръгне като политик

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:50, 13.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи, добави Радев.

Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят.

Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев.

;

Президентът Румен Радев потвъди пред медиите, че според него даването на право на кметовете да наемта частни фирми за охрана на населени места противоречи на конституцията. Само изпълнителната власт има правото и задължението да осигурява обществения ред и сигурност. Президентът присъства на военни демонстрации в 68 стрямска бригада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Маргарита Желязкова: Светът е твърде малък, за да го делим
"Отвъд границите": Маргарита Желязкова: Светът е твърде малък, за да го делим
Наводненията в Бургаско унищожиха хиляди декари с посеви
Наводненията в Бургаско унищожиха хиляди декари с посеви