НОВИНИ

Румен Радев: ГЕРБ търсят битка с мен и ще я получат

Президентът Румен Радев каза пред журналисти, че ГЕРБ търсят битка с него и ще я получат. Държавният глава вече не вижда смисъл да се среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят темите за модернизация на армията, защото не очаква конкретен резултат, заяви Радев, след като откри новата академична година в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:21, 02.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът още е не е подписал указа за назначаване на новия председател на Върховния административен съд, защото иска първо новият Висш съдебен съвет да я одобри. Румен Радев обяви също, че началникът на кабинета му Иво Христов скоро ще получи правото да чете секретна информация. Припомням ви, преди дни от ГЕРБ сезираха ДАНС и прокуратурата, че до Христов е достигнала секретна информация, без той да има това право.

Пред журналисти президентът заяви, че решението за новия тип бойни самолети е в ръцете на премиера Борисов.

Румен Радев, президент на Р България: Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили, е в ръцете на премиера. Както казах, негова е и отговорността.

Той допълни, че не вижда смисъл от среща с Борисов.

Румен Радев, президент на Р България: От всички действия на партия ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката, така че не виждам вече смисъл от такава среща.

Президентът Радев изрази притеснението си от това, че процесите в страната ще хвърлят сянка върху предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Румен Радев, президент на Р България: Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката в Европа. Мен ме притеснява начинът, по който гледаме на това Европейско председателство, това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това Европейско председателство, като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде из страната.

Президентът коментира и казуса около Комисията по досиетата. Той изрази мнението, че Комисията трябва да бъде обект на обществен дебат, но според него по-належащият въпрос е личността на новия председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топъл обяд за бедни хора в Каварна
Топъл обяд за бедни хора в Каварна
Румен Радев откри учебната година в СУ Св.Климент Охридски
Румен Радев откри учебната година в СУ "Св.Климент Охридски"