НОВИНИ

Радев: Случаят с убийството в Русе разкри огромния дефицит на доверие

Според президента Румен Радев случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции, както вътре в страната, така и навън. "Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот", заяви държавният глава пред журналисти в Троян, където присъства на тържествата по случай празника на града - Петковден и 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

bnt avatar logo
от БТА
13:19, 14.10.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
радев случаят убийството русе разкри огромния дефицит доверие

Той добави, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. "Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", каза още президентът.

Той коментира също изявлението си, с което призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. "Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното", посочи Румен Радев. По думите му общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. "Те продължават да раждат разединението, да раждат корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще", добави президентът.

На въпрос относно предвидената здравна реформа, той каза, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на тази реформа трябва да бъде върху пациента. "В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация нашите медици да търсят реализация навън, а пациентите също лечение навън. Ето тук трябва да се замислим. Трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки", каза още Радев и добави, че политическите партии ще решат дали има нужда от вот на недоверие. Според него обаче внасянето на вот не винаги означава основна цел сваляне на правителството. Важно е да има дебат по обществено значими теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гладът остава на тревожно високи нива в близо 60 страни
Гладът остава на тревожно високи нива в близо 60 страни
Старият еврейски квартал на София се превръща в арт сърцето на столицата
Старият еврейски квартал на София се превръща в "арт сърцето" на столицата