НОВИНИ

Радев в Израел: България ще продължи да полага усилия за мира в Близкия Изток

Българският президент е на официално посещение в Израел. Пред израелския си колега, българският държавен глава заяви, че като председател на Съвета на Европейския съюз, България ще продължи да полага усилия за възстановяване на Близкоизточния мирен процес, за намиране на трайно и ефективно решение, което да доведе до мир и стабилност в региона.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 20.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Президентът Ривлин е убеден, че визитата на Румен Радев е важна стъпка в укрепването на по думите му прекрасно изграденото приятелство между двата народа. Реувен Ривлин подчерта, че едно от сериозните предизвикателства, пред които е изправен света е борбата срещу омразата и тероризма. Той увери, че Израел никога няма да забрави смелостта на страната ни при спасяването на 50-те хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Реувен Ривлин, президент на Израел: Еврейският народ никога няма да забрави този смел акт от страна на българския народ. Г-н президент, надявам се, че подкрепяте нуждата и отговорността да се обучават младите поколения на толерантност, демокрация и справедливост. Ние трябва да се обединим срещу омразата от дясно и омразата от ляво. Ние трябва да седим срещу всеки, които се опитва да разпространява нестабилност отвъд Близкия Изток.

Румен Радев подчерта гордостта си от спасяването на българските евреи. Каза, че по този начин страната ни записа една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история.

Румен Радев, президент на Република България: Но също така заедно скърбим за всички тези евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български граждани по онова време и които България не бе в състояние да спаси.

Президентът Радев заяви готовността на страната ни за по-тясно сътрудничество с Израел в научната сфера , търговско-икономическото сътрудничество и в обмена на взаимни инвестиции.

Румен Радев, президент на Република България: А също така Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала, който има България в тези области, и в която се превръща все повече в център за информационни и комуникационни технологии и научни изследвания в Югоизточна Европа.

Официалното посещение на президента Румен Радев в Ерусалим съвпада с две годишнини - 75 години от спасяването на българските евреи и 70 години от създаването на държавата Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков и Теодора Пенчева са победителите от Държавното първенство в Банско (ВИДЕО)
Радослав Янков и Теодора Пенчева са победителите от Държавното първенство в Банско (ВИДЕО)
1,4 млн. лева са необходими за укрепване на свлачището в родопското село Плетена
1,4 млн. лева са необходими за укрепване на свлачището в родопското село Плетена