НОВИНИ

Радев:Личният състав от сектор „Сигурност” и модернизацията са основен приоритет

След приключване на заседанието на КСНС президентът Радев подчерта, че е изключително удовлетворен от факта, че всички представители и участници в съвета са се отнесли изключително отговорно и конструктивно по разискването на проблемите и изработване на съответните предложения.

bnt avatar logo
от Татяна Кръстева
13:48, 30.05.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Румен Радев заяви, че са били изнесени важни доклади, касаещи рисковете и заплахите за националната сигурност, състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване на суверенитета на държавата.

"Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства. Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор сигурност, необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката и въоръжението за личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с техни образци“, заяви Радев. Разбира се, изключително важно е създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка на състава, добави още Радев.

;

Радев уточни, че решенията, които са взели за предложение до изпълнителната и законодателната власт се съдържат в 4 основни точки:

Първата точка е актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г на Стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда за сигурност, а тя е основополагащият документ, върху който се градят способностите на сектора. Също така – актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за национална сигурност и включената в нея национални органи и структури“, заяви президентът Радев. По думите му участниците в КСНС са се обединили около схващането за необходимостта от хармонично развитие на всички елементи от системата за национална сигурност. „Необходима е актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната“, заяви Радев.

„Втора точка от предложенията – анализ и предложения на интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години. Този анализ трябва да бъде извършен до 20 юни тази година. От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, подчерта още той. По думите му трябва да бъде направен и анализ на необходимостта от участието на българската индустрия в развитието на сектора. „Нашата индустрия в никакъв случай не трябва да остава изолирана от тези разходи, които ще се извършват за отбрана“, коментира още държавният глава.

Трета точка включва попълване на недостига на личен състав в сектор „Сигурност“, а четвърта – разработване на национален план за достигане национален план достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът след КСНС: ​Имахме конструктивен диалог с президента
Премиерът след КСНС: ​Имахме конструктивен диалог с президента
Обществена дискусия за настилката на бул.Дондуков ще се състои на 31 май
Обществена дискусия за настилката на бул."Дондуков" ще се състои на 31 май