НОВИНИ

Мерки срещу терористични рискове пред България

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага промени в законите за образованието и за вероизповеданията. Мерките, според него, трябва да са насочени срещу радикализацията на мюсюлманските общности в България. Каракачанов участва днес в конференцията "Тероризмът и електронните медии", организирана от руската Международна академия по телевизия и радио. За терористичните рискове пред България и Европа - вижте повече в репортажа на Цветана Кръстева и Недялко Данов.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:10, 27.09.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Вицепремиерът Красимир Каракачанов от коалицията "Обединени патриоти" идната седмица ще внесе в Министерския съвет и в парламента предложения за засилване на контрола върху финансирането на вероизповеданията, на преподавателите в ислямски училища и имамите в джамиите. Той определи мерките като належащи и дългосрочни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: "Първото нещо, което е, трябва да се лицензира висшия ислямски институт в България и той да обучава кадрите си по учебната система, утвърдена от МОН. Второ - всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през министерството на образованието, за да получи правото да преподава. От къде накъде един религиозен проповедник ще дойде от другия край на света и без ние да знаем какво точно ще проповядва, ще го пуснем да пълни главите на българските граждани"

Каракачанов предлага действащите имами също да бъдат подлагани на изпит дали преподават традиционен, а не краен ислям. Вицепремиерът коментира, че в докладите на българските спецслужби отдавна има констатации за заплаха за териториалната цялост на България. Самият той смята, че съществува и риск от радикализация на ромите и на мюсюлманското население в района на Родопите, включително чрез финансиране от чужбина.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: "Финансирането не идва директно, финансират се фондации в страни - членки на ЕС с либерален режим като Белгия и Холандия и оттам парите от тези "европейски фондации" се разпределят в страни като България, Македония, Косово, Албания, Босна и Херцоговина, целия регион"

От главното мюфтийство приветстваха идеята за регистрация на висшия ислямски институт, но докато не видят точните предложения на Каракачанов, са с резерви по въпроса за пълно спиране на външното финансиране.

;

Пред БНТ главният секретар Джелал Фаик коментира, че от 20-те районни мюфтии досега не са подавани сигнали за радикализация сред мюсюлманското население.

Джелял Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство: "Трябва да се каже, че не може да се спира външното финансиране напълно, докато държавата не поддържа вероизповеданията."

На конференцията в София се срещаме и с един от най-авторитетните руски експерти по борбата с тероризма, бивш офицер от Федералната служба за сигурност - генерал Александър Михайлов. Той не вижда пряка терористична опасност за България.

ген. Александър Михайлов, Съвет по външна и отбранителна политика: България не е такъв мощен турболентен фактор за Близкия изток, от където идват всички атентати. Затова в момента смятам, че малко или много, България се намира в комфортно състояние, но трябва да си даваме сметка, че тероризмът е плаваща субстанция, която може да се разпространява навсякъде.

Според генерала пораженията, които групировката "Ислямска държава" търпи сега в Сирия и Ирак, ще намалят терористичната заплаха в Европа, но не напълно. Защото, както казва той, проблемът с тероризма и екстремизма е зависим от състоянието на обществото и всичко зависи от умението да се решават проблемите с политически и икономически средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в Русе за по-чист въздух
Шествие в Русе за по-чист въздух
Какво следва след призива на ЕК за влизането на България и Румъния в Шенген?
Какво следва след призива на ЕК за влизането на България и Румъния в Шенген?