Радиоактивни глигани в Чехия

В Чехия тази зима е открит необичаен проблем, засягащ месото от диви глигани, което е местен деликатес. Оказва се, че много от тези животни са радиоактивни. Изследванията показват връзка с една катастрофа от преди 30 години, която дълго ще напомня за себе си - ядрената авария в Чернобил.

Фани Аронова
от Фани Аронова
преди 3 години
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В планината Шумава в югозападна Чехия ловът е традиция. В Чехия, както навсякъде, ценят месото от дивеч. Ястия с месо от диви глигани се сервират в ресторанти и се готвят у дома. Но тази зима са открити глигани, заразени с радиоактивния изотоп цезий 137.

Ян Розмос, Чешки ветеринарен институт: Изследваме стотици глигани от заразените области и близо 50 процента от тях показват стойности над допустимите граници за цезий 137.

Този изотоп е изпуснат при аварията в Чернобил през 1986 г. и се е разнесъл на обширна територия, чак до този регион. Цезий 137 е открит в гъби и е установено, че трюфелите поемат големи дози от него. През зимата храната е оскъдна и глиганите ровят под земята за трюфели. Именно така поемат радиация. Това става обикновено от октомври до февруари.

Иржи Драпал, Съвет по безопасност на храните: Проблемът е сезонен, но през годините след катастрофата в Чернобил няма значително намаление на радиацията.

Периодът на полуразпад на цезий 137 е 30 години. Радиацията вече е спаднала наполовина, след още 30 години това ще се повтори и т. н. Глиганите ще "светят" още дълго, но месото за консумация се изследва. Заразеното с радиация е опасно за здравето само в големи дози. Трябва да си го ял често, поне два месеца, за да се разболееш.

Топ 24
Най-четени