НОВИНИ

​Радован Караджич беше осъден на доживотен затвор

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич ще прекара остатъка от живота си в затвор. Това е окончателното решение на международния съд в Хага в процеса за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството по време на приключилата преди близо четвърт век война в Босна.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
16:21, 20.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Международният остатъчен механизъм за криминалните трибунали, се произнесе днес по жалба на 73-годишния Караджич и протест на прокуратурата срещу присъдата от 40 години затвор, която през 2016-а издаде Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия.

Апелативната инстанция в Хага постанови, че 40 години са твърде малко наказание за изключителната тежест, мащаба и жестокостта на извършените от Караджич престъпления. Те включват геноцид на босненските мюсюлмани в Сребреница и убийства на цивилни по време на обсадата на Сараево.

;
Ван Йонсен - съдия: "Караджич ще остане в ареста в Хага докато бъде определено в коя държава ще бъде прехвърлен, за да излежава присъдата си."

Съдът не даде думата на осъдения, а и той не се опита да каже каквото и да било. Решението за увеличаване на присъдата не подлежи на ново обжалване. На доживотен затвор, като Караджич, е осъден и бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, но само на първа инстанция. Младич обжалва и делото още е в ход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14-годишно момче скочи от четвъртия етаж на блок в Роман
14-годишно момче скочи от четвъртия етаж на блок в Роман
Започва мащабен ремонт в столичния квартал Орландовци
Започва мащабен ремонт в столичния квартал "Орландовци"