НОВИНИ

Ракетата "Ариана" и европейските космически амбиции

Европейската ракета "Ариана" 5 излетя в Космоса за стотен път. Вчера тя беше изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана с мисията да изведе в орбита два сателита.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:58, 28.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Старт номер 100. За 20 години "Ариана" 5 се превърна в символ на надеждност и прецизност. По време на този мисия ракетата изведе на 36 000 км над земята два сателита с общо тегло 10 тона - те ще осигуряват телекомуникационни услуги.

За първи път е изправена на площадката за изстрелване през 1996 г. 37 секунди след отделянето от земята се разпада във въздуха. Причината - грешка в софтуера на контролната зала. Ракетата носител за еднократна употреба първоначално е разработвана и за пилотирани полети. Предвиждало се да извежда европейската совалка "Хермес". Впоследствие е преориентирана за извеждане в орбита на сателити.

За 22 години с нея политат 200 товара - мисията "Розета", сателитите от системата "Галилео", космически телескопи, метеорологични и комуникационни сателити.

На 24 декември 1979 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана стартира дебютния полет на първата ракета "Ариана". С нея Европа със своята Европейска космическа агенция си гарантира водещо място в изследването на Космоса, телекомуникациите и наблюдението на Земята.

"Ариана" 5 наследява четири модела, използвани преди нея. Но запазеното й място в извеждането на сателити и товари в орбита е застрашено заради появата на новите по-евтините американски ракети за многократна употреба на компанията "Спейс Екс".

Това означава, че "Ариана" 5 скоро ще отстъпи място на своя наследник - "Ариана" 6, която трябва да влезе в употреба през 2020 г.

Преди това й предстоят още две мисии - изпращането следващия месец на апарата на Европейската космическа агенция "Бепи Коломбо", който ще изследва повърхността на планетата Меркурий и извеждането на космическия телескоп "Джеймс Уеб" през 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха Илон Мъск в измама
Обвиниха Илон Мъск в измама
Витраж на Дейвид Хокни в Уестминстърското абатство
Витраж на Дейвид Хокни в Уестминстърското абатство