НОВИНИ

Ракетните изпитания били тържествено предупреждение на Ким за Сеул

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че изпитанието на две нови ракети вчера е тържествено предупреждение към южнокорейските милитаристи да спрат разполагането на нови въоръжения. Той лично е наблюдавал тестовете на нов тип управляема тактическа система. Вашингтон определи стартовете като "преговорна тактика".

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:07, 26.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Югът не трябва да прави грешката да пренебрегва предупреждението на Пхенян, заявява Ким Чен Ун, цитиран от Севернокорейската телевизия. Според него защитата срещу успешно изпитаното оръжие няма да е лесна. По-рано Пхенян крикитува решението на Южна Корея и Съединените щати да не отменят годишното съвместно учение другия месец. Северът тълкува маневрите като подготовка за война срещу страната. В Южна Корея са разположени 29 хиляди американски войници.

Водещ от телевизията на КНДР: Върховният лидер посъветва властите в Южна Корея да разберат своевременно опасността от такова развитие, да престанат със самоубийствени актове като въвеждане на ултрамодерни оръжия и провеждане на военни учения и да се върнат към правилния подход от април и септември миналата година.

Ракетните изпитания на Северна Корея са първи след срещата на Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп на 30-ти юни в демилитаризираната зона. Вашингтон заяви, че и двете ракети са с малък радиус на действие. Според Сеул те са прелетели около 600 километра преди да паднат в Японско море.

Южна Корея разглежда тестовете като военна заплаха. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че всеки се опитва да се подготви за преговори, да създаде инструмент за въздействие и риск за другата страна. Искаме дипломацията да сработи, ако това отнеме още две или четири седмици, така да бъде, каза американският дипломат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регламентират използването на тротинетки
Регламентират използването на тротинетки
Борис Джонсън получи покана да отиде в селото на пра-прадядо си в Турция
Борис Джонсън получи покана да отиде в селото на пра-прадядо си в Турция