COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Рахмат Акилов се призна за виновен за атентата в Стокхолм

Главният заподозрян за терористичното нападение в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен пред съда в Стокхолм. Задържането му под стража беше удължено до 11 май. В средата на май се очаква да започне и процесът срещу него. При нападението, извършено с откраднат камион, загинаха 4 души, а 15 бяха ранени.

от Калина Текелиева
17:47, 11.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На изслушването Акилов бе доведен с белезници. Очакваха го много журналисти и строга охрана. Веднага след самопризнанието му репортерите бяха помолени да напуснат залата. Признанието на 39-годишния узбекистанец е ключово доказателство, но не е достатъчно основание за издаване на присъда. Нужни са още доказателства, обясни заместник-главният прокурор.

Ханс Ирман, зам.-главен прокурор на Швеция: "Това е само началото на мащабно разследване. Целта на прокуратурата е да открие всички евентуални участници в нападението."

Акилов призна, че той е шофирал камиона, убил четирима и ранил 15, но какви са били мотивите му - все още не е ясно.

Юан Ериксон, адвокат на Акилов: "Нямам право да коментирам мотивите на клиента ми. Това е изискване на съда."

Все още не е потвърдено и дали Акилов има връзки с терористични организации. Досега никоя групировка не е поела отговорност за атентата.

Ханс Ирман, зам.-главен прокурор на Швеция: "Не мога да кажа каква присъда може да получи Акилов. На този етап това не е най-важното."

Засега узбекистанецът остава в ареста. Там ще му бъдат наложени някои ограничения: няма да може например да използва мобилни комуникации. Съдебният процес може да започне до средата на май или по-късно, ако трябва да се събират още доказателства.

Междувременно поради липса на доказателства бяха свалени подозренията за съучастие към втория задържан във връзка с атентата. Той обаче няма да бъде пуснат на свобода, защото вече има издадена заповед за депортирането му от Швеция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи в Милано пред БНТ: Каква е ситуацията заради коронавируса
Българи в Милано пред БНТ: Каква е ситуацията заради коронавируса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината