НОВИНИ

Ранната диагностика - ключова за репродуктивното ни здраве

Подчинени на табуто, което съпътства грижата за репродуктивното здраве, много двойки губят ценно време преди да потърсят медицинска помощ, разказват специалисти. Лекарите предупреждават, че заблудите за стерилитета създават и сложни психологически казуси, които също възпрепятстват ранната диагностика.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
09:35, 07.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Лекари недоумяват как все още съветите от познати и консултациите в онлайн дискусии обикновено предшестват посещението при специалист по репродуктивно здраве. От голямо значение е тази консултация да е навреме.

д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина: "При възраст на жени до 35 години двойката може да прави опити и една година и едва тогава да се обърне към специалист за помощ. Докато при възраст над 35 съветваме двойките да не чакат повече от 6 месеца".

Докато науката и нейните възможности стават все повече, и хоризонтите, които двойките слагат пред себе си, се изместват напред - често извън биологично оптималната възраст за забременяване при жените - между 20 и 30 години.

д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина: "При една част от младите жени се наблюдава така наречената "ранна менопауза" или преждевременна яйчникова недостатъчност, която няма външни белези и изяви. Затова е много важно младите жени, които не са раждали, и са над 30 години, задължително да си направят една консултация. При една част от такива жени се наблюдава наследственост. При други начинът на живот, който е свързан с вредностите на околната среда, с тютюнопушене, с алкохол, по някакъв начин повлиява този наш генетичен потенциал".

40% от случаите на двойки с репродуктивни проблеми се дължат на мъжкия стерилитет, също 40% - на женския. При около 20% от случаите изследванията все още не могат да открият причината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Как едно българо-френско семейство вижда изборите във Франция
От нашия пратеник: Как едно българо-френско семейство вижда изборите във Франция
Рекорден брой почивни дни през 2017 г.
Рекорден брой почивни дни през 2017 г.